Pontus Gustafsson, Aftonbladets vd. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Pontus Gustafsson, Aftonbladets vd. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Mediechef greps - fick handbojor

Publicerad
Uppdaterad
Aftonbladets vd fick sova ruset av sig i fyllecell efter att, enligt polisen, ha skallat en dörrvakt.
När Aftonbladetchefen greps ska han ha skrikit att han skulle skriva om saken.
- Jag tappade omdömet och ställdes inför en ytterst pinsam situation, säger vd Pontus Gustafsson som förnekar att han varit våldsam.
Klockan halv nio i går morse släpptes mediechefen från Örebropolisens fyllecell - efter cirka fem timmar bakom lås och bom.
- Det var ingen bra upplevelse. Sov gjorde jag inte, men jag fick inte gå tidigare. Det hela är förskräckligt pinsamt så klart, säger Pontus Gustafsson.
Han nekar till ha varit våldsam, och menar att han blev provocerad av en kroggäst på den populära nattklubben Ritz i centrala Örebro.
Vid klockan 01.40-tiden i lördags morse kallades polisen dit av vakterna på Ritz.
Där väntade Pontus Gustafsson - iförd handbojor.
Poliserna omhändertog honom enligt lagen om vård av berusade.

Greps av vakterna

Enligt flera vittnen på plats som Expressen har pratat med hamnade en mycket berusad Gustafsson i konflikt med en person ur vaktpersonalen.
När de befann sig vid nattklubbens bardisk gick Gustafsson, enligt vittnen, till angrepp mot vakten och skallade honom i ansiktet.
- Han brottades ner och vakterna satte handbojor på honom, berättar ett vittne.

"Har jag inte sagt"

Sedan leddes Aftonbladets vd i väg för att hämtas av polisen. Enligt uppgifter till polisen Här vid bardisken på innekrogen Ritz i Örebro hamnade Pontus Gustafsson i bråk med en person ur vaktstyrkan. Gustafsson greps av vakterna och omhändertogs senare av polisen. Foto: Richard Strömska Gustafsson då ha uppträtt hotfullt och skrikit:
"Du vet inte vem du har att göra med! Det här ska jag skriva om!"
- Det har jag absolut inte sagt, säger Pontus Gustafsson som har en annan bild av vad som hände under krogkvällen:
- Utan någon anledning blev jag upptryckt mot väggen av en ordningsvakt. Det fanns inte en chans för mig att röra mig.
Något våld har från hans sida aldrig förekommit, hävdar Pontus Gustafsson bestämt.
- Men det är klart att jag tjafsade emot och blev arg. Jag hade ju inte gjort något. Jag undrade vad jag gjort, säger han.
Pontus Gustafsson berättar hur han tappade omdömet.
- Jag blev förnärmad. Visst jag var berusad, och reagerade på ett sätt som jag troligtvis inte skulle ha gjort annars, säger han.

Informerat ledningen

Under gårdagen informerade Pontus Gustafsson Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och tidningens ägare om det inträffade.
Vad har du för kommentar till att din vd, enligt vittnen, sagt att han skulle skriva detta i tidningen?
- Jag har ingen kommentar till det, säger Gunnar Strömblad, styrelseordförande för Aftonbladet Hierta AB.
Han förklarar att han har fullt förtroende för Pontus Gustafsson, som enligt Strömblad är "falskeligen anklagad för att ha gjort någonting".
Lena Mellin är ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet och tror inte att tidningens vd hotade med att skriva om bråket:
- Men om han har det, så skulle det inte ha hamnat i tidningen, säger Lena Mellin till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag