440 000 svenskar får Levaxin utskrivet för daglig användning. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN440 000 svenskar får Levaxin utskrivet för daglig användning. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN
440 000 svenskar får Levaxin utskrivet för daglig användning. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN
Foto: ROLF ANDERSSONFoto: ROLF ANDERSSON
 Foto: ROLF ANDERSSON

440 000 kan drabbas av brist på Levaxin

Publicerad

Läkemedlet Levaxin är slut på många apotek och det finns risk att det blir brist, rapporterar SVT Nyheter Väst. 

Lagren började sina redan före jul.

– Skulle medicinen på apoteken ta slut helt så är vi väldigt många som blir väldigt sjuka, säger Melanie Mattsson som själv äter Levaxin.

Melanie Mattsson märker att det är svårare att få tag på medicinen Levaxin.På många apotek är läkemedlet Levaxin slut, något som får konsekvenser för en stor patientgrupp. 

Lagren började sina redan före jul.

– Det är leverantören som har problem och vi hoppas verkligen att den kommer ut till de flesta apotek den 9 januari, säger Ann-Kristin Arvidsson, som utreder saken på Läkemedelsverket, till SVT.

Främst kvinnor drabbade

440 000 svenskar får Levaxin utskrivet för daglig användning. Läkemedlet används för att behandla sköldkörtelsjukdomar som till exempel hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon, som uppstår främst hos kvinnor. Den som inte får sin medicin riskerar att bli trött, både mentalt och fysiskt.

Melanie Mattsson i Uppsala är en av alla patienter som får Levaxin utskrivet. Hon har flera gånger fått gå mellan olika apotek för att få tag på medicinen när det varit slut på hennes vanliga apotek.

– Det har ofta varit så att när jag kommit till apoteket, att det är slut, och jag får springa över hela stan för att få tag på min medicin. Det blir svårare när inte apoteken har rätt styrka på medicinen, säger hon.

"Fick fruktansvärt ont i huvudet"

– Ibland kan man ha tur att hitta ett ställe med någon burk i rätt styrka kvar. Annars får man köpa två olika styrkor för att få den dos man behöver varje dag, säger hon.

Melanie Mattsson hoppas att hon inte ska drabbas av Levaxinbristen den här gången, just nu har hon tabletter kvar. Vid ett tillfälle har hon varit utan medicinen under tio dagar efter att ha glömt förpackningen hemma hos sina föräldrar.

– Innan jag hade läkartid och fick ett nytt recept så hann jag bli sjuk igen. Jag hade fruktansvärt ont i huvudet, blodtrycket gick upp väldigt mycket, jag mådde illa och kroppen värkte mer än vanligt.

Prioriteras inte

Anders Palm på sköldkörtelförbundet säger till Aftonbladet att sköldkörtelsjuka inte prioriteras och att patienter riskerar att drabbas direkt när det i princip råder monopol på läkemedlet:

– I Norge har norska Läkemedelsverket gått in och agerat för att ta in alternativa läkemedel. Det borde ske i Sverige också, myndigheterna måste vakna.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag