440 000 kan drabbas av brist på Levaxin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
440 000 svenskar får Levaxin utskrivet för daglig användning.
Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN
Foto: ROLF ANDERSSON

Läkemedlet Levaxin är slut på många apotek och det finns risk att det blir brist, rapporterar SVT Nyheter Väst. 

Lagren började sina redan före jul.

– Skulle medicinen på apoteken ta slut helt så är vi väldigt många som blir väldigt sjuka, säger Melanie Mattsson som själv äter Levaxin.

Melanie Mattsson märker att det är svårare att få tag på medicinen Levaxin.På många apotek är läkemedlet Levaxin slut, något som får konsekvenser för en stor patientgrupp. 

Lagren började sina redan före jul.

– Det är leverantören som har problem och vi hoppas verkligen att den kommer ut till de flesta apotek den 9 januari, säger Ann-Kristin Arvidsson, som utreder saken på Läkemedelsverket, till SVT.

Främst kvinnor drabbade

440 000 svenskar får Levaxin utskrivet för daglig användning. Läkemedlet används för att behandla sköldkörtelsjukdomar som till exempel hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon, som uppstår främst hos kvinnor. Den som inte får sin medicin riskerar att bli trött, både mentalt och fysiskt.

Melanie Mattsson i Uppsala är en av alla patienter som får Levaxin utskrivet. Hon har flera gånger fått gå mellan olika apotek för att få tag på medicinen när det varit slut på hennes vanliga apotek.

– Det har ofta varit så att när jag kommit till apoteket, att det är slut, och jag får springa över hela stan för att få tag på min medicin. Det blir svårare när inte apoteken har rätt styrka på medicinen, säger hon.

"Fick fruktansvärt ont i huvudet"

– Ibland kan man ha tur att hitta ett ställe med någon burk i rätt styrka kvar. Annars får man köpa två olika styrkor för att få den dos man behöver varje dag, säger hon.

Melanie Mattsson hoppas att hon inte ska drabbas av Levaxinbristen den här gången, just nu har hon tabletter kvar. Vid ett tillfälle har hon varit utan medicinen under tio dagar efter att ha glömt förpackningen hemma hos sina föräldrar.

– Innan jag hade läkartid och fick ett nytt recept så hann jag bli sjuk igen. Jag hade fruktansvärt ont i huvudet, blodtrycket gick upp väldigt mycket, jag mådde illa och kroppen värkte mer än vanligt.

Prioriteras inte

Anders Palm på sköldkörtelförbundet säger till Aftonbladet att sköldkörtelsjuka inte prioriteras och att patienter riskerar att drabbas direkt när det i princip råder monopol på läkemedlet:

– I Norge har norska Läkemedelsverket gått in och agerat för att ta in alternativa läkemedel. Det borde ske i Sverige också, myndigheterna måste vakna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.