Medichefer kritiserar beslutet

Publicerad
Uppdaterad
Systern blev minister - då tvingades Karin Hübinette sluta som programledare för Agenda.
Beslutet, som togs av Eva Landahl, chef för samhällsprogrammen på SVT, får nu kritik från flera tunga mediechefer, rapporterar Dagens Medias nätupplaga.
- Jag har mycket svårt att tänka mig att vi på SvD skulle vidta så drastiska åtgärder, säger Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet, till Dagens Medias nätupplaga.
Hillevi Engström utsågs i går tisdag till arbetsmarknadsminister av Fredrik Reinfeldt.
Strax efter att nyheten kommit meddelade Eva Landahl, chef för samhällsprogrammen på SVT, att Karin Hübinette inte kan fortsätta som programledare på Agenda längre.
Anledningen: Hillevi Engström och Karin Hübinette är systrar.
Beslutet har väckt uppmärksamhet, och nu ifrågasätts det av flera tunga mediechefer.
– Jag vet inte hur resonemanget har gått bakom kulisserna men när det gäller att värna trovärdigheten så är det en rätt princip. Men den bild jag har av Karin Hübinette är att hon nog skulle klarat intressekonflikten ur tittarnas synvinkel, säger Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan, till Dagens Media.

Inte fattat samma beslut

Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet, säger att SvD sannolikt inte skulle ha fattat samma beslut för en av sina anställda.
– Jag har mycket svårt att tänka mig att vi på SvD skulle vidta så drastiska åtgärder. Integritet är inte bara en fråga om släktskap, säger Martin Jönsson till Dagens Medias nätupplaga.
Även Lena Mellin, samhällschef på Aftonbladet, ifrågasätter beslutet:
– Jag förstår SVT så långt att de inte tycker att Karin Hübinette ska intervjua sin syster, det är en självklarhet. Däremot tycker jag personligen att SVT går för långt när de helt lyfter bort henne från programledarrollen. Karin Hübinette kan ju inte ta ansvar för vad hennes syster gör, säger Lena Mellin till Dagens Media.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag