Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medger: Sverige kunde ha reagerat snabbare

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LEX VAN LIESHOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sveriges testkapacitet var låg när pandemin nådde Sverige.

En bidragande faktor var att flera regioner väntade med att ställa om i sina labb, trots att Folkhälsomyndigheten efterfrågade det, enligt Ekot.

– Det var så orimligt att vi i ett så här rikt land inte ordnade med det när andra länder testade som galningar, säger Signar Mäkitalo, dåvarande smittskyddsläkare i Gävleborg, till radion.

Den 29 januari skrev Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, ett mejl till regionernas 21 laboratorier med anledning av att coronaviruset börjat sprida sig utanför Kina. 

”Med all sannolikhet kommer utbrottet att pågå under en längre tid och infekterade personer kan komma till Sverige. Etablering av diagnostik på fler kliniska mikrobiologiska laboratorier i landet är önskvärt”, skriver hon enligt Ekot.

Flera regioner väntade

En vecka senare kan man i Folkhälsomyndighetens mötesanteckningar läsa att det i åtta regioner ”inte är aktuellt just nu” med coronadiagnostik.

En av de regionerna var Gävleborg där Johan Kaarme är tillförordad hälso- och sjukvårdsdirektör. Han tycker inte att det är konstigt att regionens labb avvaktade i en månad och i stället förlitade sig på andra laboratorier.

– Dels är det en omständlig procedur att sätta upp en ny analys och det är i första hand våra större sjukhus som har den kapacitet både skyddsnivåmässigt och kapacitetsmässigt, säger han till radion.

”Hade säkert kunnat gå snabbare”

Ekot har varit i kontakt med flera smittskyddsläkare som säger att Sverige kunde ha bromsats smittspridningen tidigare om provtagningskapaciteten varit större i början av pandemin.

– Ja, det hade säkert kunnat gå snabbare, och då handlar det om en prioritering. Allt från högsta ledningen i regionen ner till de kliniska mikrobiologiska laboratorierna för att säkerställa att resurser finns, säger Karin Tegmark Wisell till radion.

 

Fulla flyg och tåg på höstlovet – trots corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.