Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medellivslängden i Sverige väntas sjunka

PM Nilsson mot Lars Calmfors om coronastrategin.
Medellivslängden i Sverige kommer med stor sannolikhet att sjunka i år till följd av coronapandemin.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medellivslängden i Sverige kommer med stor sannolikhet att sjunka i år till följd av coronapandemin, enligt en rapport från SCB.

Att den sjunker mellan två år har varit ovanligt sedan början av 1900-talet.

Störst blir tappet i Stockholm.

Prognosen från SCB visar att medellivslängden för både kvinnor och män med stor sannolikhet kommer sjunka i år. Från 84,7 till 84,4 år för kvinnor och från 81,3 till 80,8 år för män.

Prognosen grundar sig på antalet avlidna under januari till augusti i år.

”I vår huvudprognos har vi utöver de observerade dödstalen räknat med samma dödstal för oktober till december som för 2019. Men beroende på vilka antaganden som görs för årets sista månader kan medellivslängden bli högre eller lägre än så”, säger Örjan Hemström, demograf på SCB, i ett pressmeddelande.

Ovanligt att medellivslängden minskar

Enligt SCB har medellivslängden ökat stadigt i Sverige under perioden 1900–2019. Det är ovanligt att medellivslängden minskar mellan två år.

Mellan den 1 januari och 31 augusti i år inträffade nästan 6 500 fler dödsfall än under samma period 2019. Det är 4 800 fler avlidna än väntat baserat på den senaste befolkningsframskrivningen för år 2020, skriver SCB.

”En så pass lång period med förhöjd dödlighet leder med stor sannolikhet till lägre medellivslängd. De flesta extra dödsfallen jämfört med föregående år har inträffat i äldre åldrar, men det ser ut som att dödstalen kan bli högre 2020 än 2019 i alla åldersgrupper”, säger Örjan Hemström enligt pressmeddelandet.

Anders Tegnell: Svårt att veta om åtgärderna kom för sent

Därför sattes inte åtgärderna in tidigare.

Läkarens coronavarning: ”Det här blir det sista du ser i livet”

Uppmanar alla att följa restriktionerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.