Medelhavsvärme till Sverige – läkaren varnar

Meteorolog Josefine Bergstedt ger den senaste väderleksprognosen.
I tisdags var det värmebölja i Phoenix i USA.
Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Richard Fletcher, överläkare på Danderyds sjukhus och specialist i akutsjukvård.
Foto: Privat

Heta vindar från Medelhavet drar in över Sverige.

Det kan bli 30 grader varmt tre dagar i rad – det innebär en ökad påfrestning för kroppen, larmar SMHI.

– Det är ganska extrema temperaturer när man tänker på hur våra kroppar fungerar, säger Richard Fletcher, överläkare och specialist i akutsjukvård.

Temperaturerna innebär ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för oss människor. Framför allt för riskgrupper.

”Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper”, skriver SMHI i ett meddelande via sin hemsida.

Meddelandet utfärdas när maxtemperaturen är 26-30 grader tre dagar i rad. På fredagen kan termometern visa uppemot 33-34 grader i östra delarna av Svealand och Götaland.

– Att bibehålla 37 grader i den temperaturen kostar massor av vätska, säger Richard Fletcher, överläkare på Danderyds sjukhus och specialist i akutsjukvård. 

”Då går det inget bra”

Hur stor risken för personer är beror på den egna statusen, bakomliggande sjukdomar och ålder, säger han. Tillhör man riskgrupp är det extra viktigt att bibehålla vätska i kroppen och söka sig till skugga.

– Det gäller att hjälpa kroppen med vätska, energi och inte utsätta sig själv för den direkta solen och värmen, säger Richard Fletcher.

Värmen är en risk att ta på allvar. Och Fletcher höjer även ett varningens finger mot unga som är nonchalanta i värmen.

– Vi har de som är yngre och inte tar det på allvar, som ligger ute och steker sig och tror att det räcker med att dricka snaps. Då går det inget bra, säger han. 

Här gäller SMHI:s meddelande

Meddelandet om höga temperaturer har utfärdats i Skåne, Halland, Kronoberg, Kalmar län, Västmanland, Södermanland, Roslagskusten, delar av Västra Götaland, Östergötland, Jönköpings län och Upplandskusten.

Risken för bränder är redan nu stor eller mycket stor på flera håll i Götaland och Svealand.

Grilltips: Är dyr entrecote verkligen godast?

Panelen testar fyra sorter – från kyldisk till Angus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.