I studien fick försökspersonerna äta omväxlande medel-havsmat och svensk mat. Under de perioder då man åt pasta, fisk och mycket grönsaker sänktes LDL-kolesterolvärdet (det så kallade onda kolesterolet) med 22 procent.
Värdet steg av svensk mat Och när det stod svensk mat på menyn - till exempel köttbullar och potatis steg värdet. - Den som har högt kolesterolvärde bör börja med att lägga om sin kost i stället för att äta kolesterolsänkande läkemedel, som ibland har biverkningar som ledproblem, säger Anneli Ambring, doktorand på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, men tillägger att det finns undantag. - Den som har ett högt kolesterolvärde på grund av ärftliga faktorer kan behöva ta medicin för att få hjälp. Det är inte mängden fett det hänger på. Både den svenska och den Medelhavsinspirerade maten innehöll tvärtom ganska mycket fett, allt för att likna den mat som genomsnittssvensken äter. Men det är stor skillnad på fett och fett, konstaterar Anneli Ambring. - Den svenska maten innehåller mättat fett, som finns i chark- och mjölkprodukter. Det ska man undvika och i stället använda till exempel rapsolja.
Gick ner i vikt Viktminskning var egentligen inget mål med studien, men under medelhavsmånaden visade det sig att försökspersonerna tappade något eller ett par kilo. - Det beror på att man förbränner mer fett när man äter mat med lågt glykemiskt index, det vill säga som tar lång tid att förbränna, säger Anneli Ambring.
Medelhavspasta à la sardell
1/2 purjolök eller 2 vårlökar. 5 soltorkade tomater. 1-2 vitlöksklyftor. 50 gram sardeller. Olivolja. Torkade eller färska örtkryddor, t ex basilika eller timjan. Salt och peppar. Pasta. Hacka grönsakerna och fräs dem fyra minuter i olivolja. Blanda i fint skurna sardeller och lägg röran på pastan. Klipp/strö över örter.
Medelhavspasta à la lax
300 g lax. Två tomater. Aubergine och/eller m Squash. Olja. Citron. Salt och peppar. Pasta. Skiva aubergine/squash ganska tunt, salta och grilla i ugnen på 250 grader i fem minuter eller tills de börjar bli lite bruna. Tärna laxen och bryn den försiktigt i olja. Ta ur tomatkärnorna och släng dem, skiva och stek resten av tomaterna. Lägg allt på pastan och droppa citronsaft över.
Kycklingrispytt med aprikos och caschewmix
1 dec råris. 1-2 kycklingfiléer. 15 svarta oliver. 1 morot. 1 liten gul lök. Squash. 2 teskedar honung. 2 dec bönor och eller linser (t ex röda som inte behöver blötläggas). Buljongtärning med låg salthalt. Olja. Torkad eller färsk chili. 4 torkade aprikoser. Cashewnötter eller pinjenötter. Koka riset i buljongen. Tärna kycklingen ganska smått och bryn dem i några minuter så den blir genomstekt. Tärna grönsakerna och stek dem tills de blir mjuka, häll på honung och kryddda med chili. Blanda kycklingen och grönsakerna. Varva de kokta balj-växterna med riset. Toppa med kycklingblandningen. Hacka nötter och aprikoser och servera i en liten skål bredvid. Recepten avser två portioner.