Boris Johnson avgår – efter skandalerna

Boris Johnson avgår som premiärminister.
Premiärminister Boris Johnson.
Foto: LICENSED BY STORY PICTURE AGENCY/SHUTTER / LICENSED BY STORY PICTURE AGENCY/SHUTTERSTOCK SHUT
Premiärminister Boris Johnson.
Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Den brittiske premiärministern Boris Johnson lämnar efter skandalerna. 

– Jag har kommit överens med Graham Brady att processen för att välja den nya ledaren ska börja nu, säger han under en pressträff på torsdagen. 

De senaste dagarna har hela 55 medarbetare ur hans regering lämnat. 

– Det är helt klart nu att det parlamentariska konservativa partiets vilja är att det ska finnas en ny ledare för det konservativa partiet – därför också en ny premiärminister, säger Johnson under torsdagens pressträff och fortsätter:

– Jag har kommit överens med Graham Brady att processen för att välja den nya ledaren ska börja nu.

Han bekräftar att han kommer att tjänstgöra ”tills en ny ledare är på plats”.

Boris Johnson fortsätter med att tacka de som röstade på det konservativa partiet i senaste valet.

– Anledningen till att jag har kämpat så hårt de senaste dagarna för att fortsätta att leverera mandatet, var inte bara för att jag personligen ville göra det, utan för att jag kände att det var mitt jobb, min plikt, min skyldighet mot er, säger han och förklarar att han är ”oerhört stolt” bland annat över regeringens arbete med brexit.

– Jag vet att även om saker ibland kan verka mörka är vår framtid tillsammans gyllene.

Det blev premiärministerns sista ord under presskonferensen.

55 ministrar avgick innan beslutet

55 ministrar och tjänstemän i Boris Johnsons regering har hoppat av sina uppdrag i protest mot premiärministern innan beskedet. Under torsdagen valde bland andra Brandon Lewis, James Cartlidge, Helen Whately, Chris Philp, Guy Opperman, Michelle Donelan och George Freeman att lämna in sina avskedsbrev. 

Freeman beskrev det som händer kring premiärministern som ”kaos på nummer 10” och att det är ”en förolämpning för den konservatism som jag tror på och står för”.

Trots detta har Johnson varit fast besluten att fortsätta driva regeringen och hade fram till torsdagens besked ”inga planer på att avgå”, enligt källuppgifter till Sky News. 

”Premiärministern: det här är inte hållbart och det kommer bara att bli värre: för dig, för det konservativa partiet och viktigast av allt landet. Du måste göra rätt och gå nu”, sade den nyutnämnde finansministern Nadhim Zahawi på torsdagsmorgonen, enligt Sky News. 

Detta har hänt – skandalerna 

I början av juni hölls en misstroendeomröstning mot Johnson inom partiet till följd av skandalen ”partygate”, som den kallas i brittisk press. premiärministern vann omröstningen med 211 röster för och 148 mot, men det svaga stödet råder fortfarande. 

Men det som tros ha fått ministrarna att till slut avgå är den nyare skandalen kring den högt uppsatte parlamentsledamoten Chris Pincher. Han anklagas för att ha tafsat på två män på fyllan och meddelade i början av juli att han avgår från sin post. 

Anklagelser om sexuella övergrepp har riktats mot Pincher vid flera tillfällen sedan 2001, men Johnson har påstått att han inte vetat om det. På tisdagskvällen erkände han till slut att han haft kännedom om anklagelserna. 

Samma dag avgick finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid, vilket alltså har följts av flera dussin Tory-politiker med olika poster.

Många inom partiet kräver Johnsons avgång.

Zelenskyj: ”Boris Johnson var en vän till Ukraina”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avgick under torsdagen.

”En misslyckad politiker”

Statsvetaren Jonas Hinnfors om Johnsons eftermäle.

”Hela brittiska regeringen höll på att kollapsa”

Nicholas Aylott: ”Det finns ingen självklar efterträdare”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.