Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medarbetare: Det här är inte Larssons teori

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är absurt att påstå att Stieg Larsson fram till sin död trodde att Bertil Wedin hade något med Palmemordet att göra. Det betvivlar jag starkt", säger Håkan Hermansson.
Foto: David Lagerlöf

Succéförfattaren Stieg Larsson ska i en hemlig rapport ha pekat ut den sydafrikanska säkerhetstjänsten och den svenske officeren Bertil Wedin som delaktiga i mordet på Olof Palme.

Men den prisbelönta journalisten Håkan Hermansson, som arbetade tillsammans med Larsson om Palmemordet, tror inte att dokumenten ska ses som Larssons teorier.

– Det är absurt att påstå att Stieg Larsson fram till sin död trodde att Bertil Wedin hade något med Palmemordet att göra. Det betvivlar jag starkt, säger Hermansson till Expressen.

På tisdagen avslöjade Svenska Dagbladet dokument som hämtats från författaren Stieg Larssons eget arkiv.

I materialet framgår det att succéförfattaren tidigt intresserade sig för Palmemordet och att han undersökte vilka grupper eller personer  som kunde ligga bakom dådet.

Enligt Svenska Dagbladet pekade Stieg Larsson ut den svenska före detta officeren och underrättelsemannen Bertil Wedin. Han är sedan flera år tillbaka bosatt på Cypern och har tidigare pekats ut för kopplingar till den syd­afrikanska apartheidregimen och dess underrättelseorgan.

"Fullständigt omöjlig som mördare"

All information om Wedin ska Larsson ha sammanställt och skickat in till  Palmeutredarna 1987. Det ska även ha skickats till utrikesdepartementet via journalisten Håkan Hermansson.

Hermansson vann stora journalistpriset 1987 för artikelserien och boken "Uppdrag Olof Palme". För Expressen berättar han att informationen i Svenska Dagbladet inte är "ny på något sätt". Inför "Uppdrag Olof Palme" arbetade Larsson intensivt tillsammans med Hermansson under ett års tid.

Enligt Hermansson var Stieg Larsson en ovärderlig faktakälla som kunde ta fram helt unikt material på kort tid. Men Hermansson betvivlar att författaren verkligen trodde att Wedin hade något med mordet att göra.

– Bertil Wedin har en stökig historia med ett högerextremt förflutet. Han var en person som rörde sig i farliga kretsar och möjligen kunde ha utnyttjats som desinformatör. Men han är fullständigt omöjlig som mördare och även som konspiratör. Det tror jag att Stieg tyckte också, säger Hermansson till Expressen, och fortsätter:

– Det är absurt att påstå att Stieg Larsson fram till sin död trodde att Bertil Wedin hade något med Palmemordet att göra. Det betvivlar jag starkt.

"Arbetade som Salander"

En stor del av materialet rörande Bertil Wedin lämnades till Hermansson redan för 28 år sedan. Tillsammans har de båda suttit i timtal och arbetat med det.

Enligt Hermansson hade författaren "häpnadsväckande" kontakter inom såväl underrättelsemyndigheter som högerextrema grupper runtom i världen.

– Hela Millennium-trilogin med hackare som kan ta fram vad som helst, det där är hämtat från Larssons eget liv. Han själv arbetade som Lisbeth Salander. Han kunde ta fram helt fantastiskt material på kort tid. Det nätverk som fanns då hade fullständigt unika möjligheter att ta fram information.

Bertil Wedin var ett högintressant namn på 80-talet på grund av sina högerextrema kopplingar. Men Håkan Hermansson, som skrivit en bok om konstigheter kring mordet, är övertygad om att han inte har något med mordet att göra.

– Jag har tänkt väldigt mycket på det här och den minst osannolika förklaringen ligger i Christer Pettersson. Jag har svårt att komma förbi Lisbeths vittnesmål.

– Sedan finns det otroligt många luckor och konstigheter och man måste sträcka logiken väldigt långt för att få in honom i bilden. Men ingen annan har lyckats ta fram en kedja av personer, händelser och samband som kan knytas till mordplatsen och de här dagarna som överträffar det man ändå lyckades få fram om Pettersson. Det trodde jag inte när jag skrev boken, men det gör jag nu när jag tittar i backspegeln.

FEM TEORIER I MORDUTREDNINGEN

EVA RAUSING

Eva Rausing, gift med Tetrapak-arvtagaren och miljardären Hans-Christian Rausing, som hittades död i sitt hem i London skrev flera mejl om Palmefallet. Hon ska ha varit orolig för sitt eget liv och misstänkt att en person hon kände väl, en affärsman, låg bakom mordet. Spåret utreds fortfarande.

CHRISTER PETTERSSON

Christer Pettersson pekades ut av Lisbet Palme som gärningsmannen, och familjen Palme tror att han är mördaren. Han åtalades och fälldes i tingsrätten men friades senare i hovrätten. Den resningsansökan som några år senare lämnades in gick aldrig igenom. Christer Pettersson avled 2004, 57 år gammal.

GRUPPTEORIN

Leif GW Persson tror att mordet begicks av en mindre grupp med poliser, säkerhetspoliser eller militärer som agerat på egen hand. I "Veckans brott" i SVT har han tidigare gått ut med en uppmaning till mördaren att höra av sig. Dock utan resultat.

PKK-SPÅRET

Palmeutredningens förste spanings­ledare Hans Holmér trodde att den kurdiska PKK-gerillan låg bakom mordet. Det ska ha varit en hämnd för att Sverige utlämnade medlemmar. Man försökte styrka teorin genom illegal avlyssning men lyckades inte.

SYDAFRIKASPÅRET

Sydafrikaspåret utreddes efter att en polisöverste i landet vittnat i apartheidregimens högsta domstol om att en kollega organiserat mordet. Enligt Lars Nylén, dåvarande chef på rikskriminalen, var s

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.