"Det är absurt att påstå att Stieg Larsson fram till sin död trodde att Bertil Wedin hade något med Palmemordet att göra. Det betvivlar jag starkt", säger Håkan Hermansson. Foto: David Lagerlöf
"Det är absurt att påstå att Stieg Larsson fram till sin död trodde att Bertil Wedin hade något med Palmemordet att göra. Det betvivlar jag starkt", säger Håkan Hermansson. Foto: David Lagerlöf

Medarbetare: Det här är inte Larssons teori

Publicerad

Succéförfattaren Stieg Larsson ska i en hemlig rapport ha pekat ut den sydafrikanska säkerhetstjänsten och den svenske officeren Bertil Wedin som delaktiga i mordet på Olof Palme.

Men den prisbelönta journalisten Håkan Hermansson, som arbetade tillsammans med Larsson om Palmemordet, tror inte att dokumenten ska ses som Larssons teorier.

– Det är absurt att påstå att Stieg Larsson fram till sin död trodde att Bertil Wedin hade något med Palmemordet att göra. Det betvivlar jag starkt, säger Hermansson till Expressen.

På tisdagen avslöjade Svenska Dagbladet dokument som hämtats från författaren Stieg Larssons eget arkiv.

I materialet framgår det att succéförfattaren tidigt intresserade sig för Palmemordet och att han undersökte vilka grupper eller personer som kunde ligga bakom dådet.

Enligt Svenska Dagbladet pekade Stieg Larsson ut den svenska före detta officeren och underrättelsemannen Bertil Wedin. Han är sedan flera år tillbaka bosatt på Cypern och har tidigare pekats ut för kopplingar till den syd­afrikanska apartheidregimen och dess underrättelseorgan.

"Fullständigt omöjlig som mördare"

All information om Wedin ska Larsson ha sammanställt och skickat in till Palmeutredarna 1987. Det ska även ha skickats till utrikesdepartementet via journalisten Håkan Hermansson.

Hermansson vann stora journalistpriset 1987 för artikelserien och boken "Uppdrag Olof Palme". För Expressen berättar han att informationen i Svenska Dagbladet inte är "ny på något sätt". Inför "Uppdrag Olof Palme" arbetade Larsson intensivt tillsammans med Hermansson under ett års tid.

Enligt Hermansson var Stieg Larsson en ovärderlig faktakälla som kunde ta fram helt unikt material på kort tid. Men Hermansson betvivlar att författaren verkligen trodde att Wedin hade något med mordet att göra.

– Bertil Wedin har en stökig historia med ett högerextremt förflutet. Han var en person som rörde sig i farliga kretsar och möjligen kunde ha utnyttjats som desinformatör. Men han är fullständigt omöjlig som mördare och även som konspiratör. Det tror jag att Stieg tyckte också, säger Hermansson till Expressen, och fortsätter:

– Det är absurt att påstå att Stieg Larsson fram till sin död trodde att Bertil Wedin hade något med Palmemordet att göra. Det betvivlar jag starkt.

"Arbetade som Salander"

En stor del av materialet rörande Bertil Wedin lämnades till Hermansson redan för 28 år sedan. Tillsammans har de båda suttit i timtal och arbetat med det.

Enligt Hermansson hade författaren "häpnadsväckande" kontakter inom såväl underrättelsemyndigheter som högerextrema grupper runtom i världen.

– Hela Millennium-trilogin med hackare som kan ta fram vad som helst, det där är hämtat från Larssons eget liv. Han själv arbetade som Lisbeth Salander. Han kunde ta fram helt fantastiskt material på kort tid. Det nätverk som fanns då hade fullständigt unika möjligheter att ta fram information.

Bertil Wedin var ett högintressant namn på 80-talet på grund av sina högerextrema kopplingar. Men Håkan Hermansson, som skrivit en bok om konstigheter kring mordet, är övertygad om att han inte har något med mordet att göra.

– Jag har tänkt väldigt mycket på det här och den minst osannolika förklaringen ligger i Christer Pettersson. Jag har svårt att komma förbi Lisbeths vittnesmål.

– Sedan finns det otroligt många luckor och konstigheter och man måste sträcka logiken väldigt långt för att få in honom i bilden. Men ingen annan har lyckats ta fram en kedja av personer, händelser och samband som kan knytas till mordplatsen och de här dagarna som överträffar det man ändå lyckades få fram om Pettersson. Det trodde jag inte när jag skrev boken, men det gör jag nu när jag tittar i backspegeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag