Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med så mycket vill SD minska invandringen

Erik Ullenhag, i bakgrunden Jimmie Åkesson. Foto: Anders Ylander

Sverigedemokraterna vill minska asylinvandringen med 90 procent på fyra år. Partiet räknar med att spara 11,6 miljarder kronor på det redan 2013, jämfört med regeringens budgetförslag.

Integrationsminister Erik Ullenhag (Fp) sågar förslaget.

- Förslaget är både omänskligt och oansvarigt, säger han.

Partiet har räknat ut att det går att spara 119 miljarder under budgetperioden 2013-2016. Pengarna som blir över vill de lägga på välfärden, sänkta pensionärsskatter och ett förstärkt rättsväsende.

– I ett europeiskt perspektiv är Sverige lite av en trojansk häst. Får man avslag i det land man kommer till kan man bege sig till Sverige och få en överprövning, sa Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesman för SD, på en presskonferens på torsdagen.

"Dubbelt så många"

Sverigedemokraterna vill följa dansk och finsk politik i asylpolitiken.

“Totalt har 110 000 personer ansökt om asyl i Sverige de senaste fyra åren, vilket är mer en dubbelt så många som i Norge och 7 gånger så många som i Danmark och Finland. Jämfört med Island är det 458 gånger så många”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Blir skatteintäkter

Integrationsminister Erik Ullenhag (Fp) beskriver SD:s förslag som både omänskligt och oansvarigt.

– I praktiken skulle det innebära att vi kastar ut människor som har flytt undan en situation i Syrien där man skjuter folk på öppen gata. Det skulle leda till att vi skulle splittra barnfamiljer, säger Erik Ullenhag som även är kritisk till att förslaget innebär neddragningar i integrationspolitiken:

– Det skulle innebära att färre invandrare lär sig svenska och får ett jobb. Dessutom är det oansvarigt för det går inte att göra den här typen av neddragningar så fort utan att kraftigt bryta mot internationella konventioner. Och det är beräkningar som inte håller eftersom över tid kommer mycket större andel av dem som har kommit till Sverige ha kommit i arbete, vilket gör att vi också har skatteintäkter, säger han.

SD vill ha en asylpolitik som liknar den i Danmark och Finland. Finns det en poäng i det?

– Jag och regeringen är bekymrade över att flera länder tar för lite ansvar. Men det är det motsatta till att säga att eftersom andra inte tar ett medmänskligt ansvar ska vi också låta bli, säger Erik Ullenhag.