Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med 3d-skrivare förevigar hon döende kinakrogar

Konstnären Lap-See Lam

Med hjälp av 3d-skanner förevigar konstnären Lap-See Lam, 30, den utdöende kinakrogen.

I Sommar i P1 berättar Lap-See Lam om sitt kall och tar lyssnaren med på en tidsresa genom den svenska Kina-influerade historien.

– Den här typen av restauranger är en drömbild av det kinesiska som frusit i tiden, säger Lap-See Lam.

Den typiska Kinarestaurangen med fyra smårätter, lunchbuffé och glass med friterad banan håller på att försvinna.

Det har Lap-See Lam, 30, som är född i Stockholm noterat. Själv växte hon upp på familjens kinakrog på södermalm.

Lap-See Lam, som arbetar med digital teknik, ser därför sitt kall att göra 3d-modeller av de kinakrogar som ännu finns kvar. 

– Med en 3d-skanner fotograferar jag av varenda kinakrog jag kan hitta. Jag vet inte vad jag vill med det här arbetet mer än att jag på något vis vill aktivera den här miljön innan krogarna försvinner för alltid, säger hon i sommar i P1.

”Klassresan skulle befria oss”

Hon berättar att kinakrogen var en sorts mellanlandning för generationen som tillhörde hennes mor- och farföräldrar och senare hennes föräldrar, berättar hon. De behövde ett sätt att försörja sig på och svenskanpassad kinesisk mat blev affärsmodellen som gav ett bättre liv.

– Vi barn och barnbarn skulle utbilda oss. Vi skulle inte jobba i kök eller servis. Klassresan skulle befria oss från att spela med i denna skådeplats, säger hon.

I hennes sommarprat tar hon med lyssnaren till en tidsresa till händelser där den svenska och kinesiska kulturen mötts – ända tillbaka till det Ostindiska kompaniets dagar som bjöd med den första kinesiska personen till Sverige.

Hon avslutar sin tidsresa med ett besök på den första kinesiska restaurangen som öppnade i Sverige på Berns i Stockholm, med ett samtal med ”Singing chef”.

– ”Mycket tråkigt att er generation inte tar över men ni kommer få tid till annat.” ”Jajo” säger jag. ”Men om tio år finns dessa krogar inte kvar och vem ska då berättar deras historier?”, säger Lap-See Lam i samtalet med ”Singing chef”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.