Nordin Echahbouni, längst till höger, jobbar med problematiska unga på fritidsgården JAM i utkanten av staden Mechelen. Foto: Olle SporrongNordin Echahbouni, längst till höger, jobbar med problematiska unga på fritidsgården JAM i utkanten av staden Mechelen. Foto: Olle Sporrong
Nordin Echahbouni, längst till höger, jobbar med problematiska unga på fritidsgården JAM i utkanten av staden Mechelen. Foto: Olle Sporrong
"Jag vill fylla deras huvuden med positiva tankar", säger Nordin Echahbouni (längst ner). Från vänster: Jones, Ilias, Jassin, Anuar, Ali, Tarim, Josef, Muhamed. Foto: Olle Sporrong"Jag vill fylla deras huvuden med positiva tankar", säger Nordin Echahbouni (längst ner). Från vänster: Jones, Ilias, Jassin, Anuar, Ali, Tarim, Josef, Muhamed. Foto: Olle Sporrong
"Jag vill fylla deras huvuden med positiva tankar", säger Nordin Echahbouni (längst ner). Från vänster: Jones, Ilias, Jassin, Anuar, Ali, Tarim, Josef, Muhamed. Foto: Olle Sporrong
Mechelens borgmästare Bart Somers är säker på att stadens lycka inte är en slump. Han förklarar vad staden har gjort rätt. "Bland annat investerade jag massivt i polisen", säger han. Foto: Olle SporrongMechelens borgmästare Bart Somers är säker på att stadens lycka inte är en slump. Han förklarar vad staden har gjort rätt. "Bland annat investerade jag massivt i polisen", säger han. Foto: Olle Sporrong

Mechelens borgmästare Bart Somers är säker på att stadens lycka inte är en slump. Han förklarar vad staden har gjort rätt. "Bland annat investerade jag massivt i polisen", säger han.

 Foto: Olle Sporrong

Mechelen en annan värld än Bryssel

Publicerad

MECHELEN. Mechelen ligger bara 30 kilometer från Bryssel. Ändå känns det som en annan värld.

Här vandrar folk raka i ryggen. På gatorna syns inga militärer.

– Det ger bara intryck av krig. Jag tycker det räcker med vanliga polispatruller, förklarar borgmästaren Bart Somers.

När kyrkklockorna börjar ringa säger Bart Somers stolt att Mechelen är världens klockspelshuvudstad. Men staden är också känd i Belgien för att inget av dess barn strider i Syrien, till skillnad från grannarna Antwerpen, Bryssel, Vilvoorde och Willebroek som förlorat hundratals. Överlag har Belgien det dystra rekordet i flest IS-krigare per invånare i hela EU.

Bart Somers är säker på att Mechelens lycka inte är en slump. Han förklarar vad staden har gjort rätt.

– Bland annat investerade jag massivt i polisen. Vissa delar av Belgien är rättslösa. Då känner folk att samhället saknas och djungels lag råder. I Mechelen finns det tillräckligt med poliser och övervakningskameror överallt.

Men framför allt har borgmästaren satsat på sociala band och kampen mot diskriminering.

"När någon väl har bestämt sig för att spränga sig själv i luften, då är det väldigt svårt att få personen på andra tankar", säger Mechelens borgmästare Bart Somers.Foto: Olle Sporrong

– Min familj har bott i Mechelen i sjutton generationer. Men i globaliseringens tidevarv är vi alla första generationens multikulturella Mechelenbor. Som borgmästare skapar jag förutsättningar för att vi alla ska känna oss som fullvärdiga medborgare i staden.

 

LÄS MER: Svensk-algeriern Mohamed Belkaid pekas ut som "befälhavare" för Parisdåden

 

"Väldigt svårt att få personen på andra tankar"

Han träffar ofta företrädare för etniska minoriteter och religiösa gemenskaper.

Frivilligorganisationer och ungdomscentra får generöst stöd från stadens kassa.

– När någon väl har bestämt sig för att spränga sig själv i luften, då är det väldigt svårt att få personen på andra tankar. Därför är det viktigt att ingripa mycket tidigare och se till så att alla känner att de har en roll att spela i samhället.

Nordin Echahbouni vill vara en förebild för barnen. Foto: Olle Sporrong

Hans tankegångar finns också hos Nordin Echahbouni som jobbar med problematiska unga på fritidsgården JAM i utkanten av staden. Nordin Echahbouni säger att han vill vara en förebild för barnen och hjälpa dem att ta chanserna de får av samhället.

– Jag vill fylla deras huvuden med positiva tankar. Så att de känner sig starka och trygga nog att ha tålamod, även om de skulle drabbas av diskriminering. Så att de har en mentor att vända sig till om de behöver hjälp och inte låter någon intala dem att de inte kan, att de inte hör hemma här.

"Bra stad att bo i"

För allt är inte rosa i Mechelen. Arbetslösheten bland dem med utländsk bakgrund är dubbelt så stor som hos etniska belgier. Borgmästaren säger att han inte tillåter diskriminering men det är en plåga som tar väldigt lång tid att lösa.

– De som drabbas vet i alla fall att jag står på deras sida, säger Bart Somers.

– Det gör en väldig skillnad att veta att politiska företrädare letar efter lösningar.

Sedan han tog över för femton år sedan har mycket hänt.

– Då var brottsligheten var värre än i Bryssel. Affärerna stängde och lokalerna stod tomma, även i centrum.

I dag är Mechelen en av Europas mest lovande mikrostäder, enligt Financial Times. Extremhögern fick tidigare stöd av 31 procent av väljarkåren, nu röstar bara en bråkdel på sådana partier.

– Det är en bra stad att bo i, säger borgmästaren.

– Vi har en gemenskap. Nu är vi även stolta över faktum att ingen av oss har förlorat sina kära till IS.

Aleksandra Eriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag