Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mechelen en annan värld än Bryssel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nordin Echahbouni, längst till höger, jobbar med problematiska unga på fritidsgården JAM i utkanten av staden Mechelen.
Foto: Olle Sporrong
"Jag vill fylla deras huvuden med positiva tankar", säger Nordin Echahbouni (längst ner). Från vänster: Jones, Ilias, Jassin, Anuar, Ali, Tarim, Josef, Muhamed.
Foto: Olle Sporrong
Mechelens borgmästare Bart Somers är säker på att stadens lycka inte är en slump. Han förklarar vad staden har gjort rätt. "Bland annat investerade jag massivt i polisen", säger han.
Foto: Olle Sporrong

MECHELEN. Mechelen ligger bara 30 kilometer från Bryssel. Ändå känns det som en annan värld.

Här vandrar folk raka i ryggen. På gatorna syns inga militärer.

– Det ger bara intryck av krig. Jag tycker det räcker med vanliga polispatruller, förklarar borgmästaren Bart Somers.

När kyrkklockorna börjar ringa säger Bart Somers stolt att Mechelen är världens klockspelshuvudstad. Men staden är också känd i Belgien för att inget av dess barn strider i Syrien, till skillnad från grannarna Antwerpen, Bryssel, Vilvoorde och Willebroek som förlorat hundratals. Överlag har Belgien det dystra rekordet i flest IS-krigare per invånare i hela EU.

Bart Somers är säker på att Mechelens lycka inte är en slump. Han förklarar vad staden har gjort rätt.

– Bland annat investerade jag massivt i polisen. Vissa delar av Belgien är rättslösa. Då känner folk att samhället saknas och djungels lag råder. I Mechelen finns det tillräckligt med poliser och övervakningskameror överallt.

Men framför allt har borgmästaren satsat på sociala band och kampen mot diskriminering.

"När någon väl har bestämt sig för att spränga sig själv i luften, då är det väldigt svårt att få personen på andra tankar", säger Mechelens borgmästare Bart Somers.
Foto: Olle Sporrong

– Min familj har bott i Mechelen i sjutton generationer. Men i globaliseringens tidevarv är vi alla första generationens multikulturella Mechelenbor. Som borgmästare skapar jag förutsättningar för att vi alla ska känna oss som fullvärdiga medborgare i staden.


LÄS MER: Svensk-algeriern Mohamed Belkaid pekas ut som "befälhavare" för Parisdåden


"Väldigt svårt att få personen på andra tankar"

Han träffar ofta företrädare för etniska minoriteter och religiösa gemenskaper.

Frivilligorganisationer och ungdomscentra får generöst stöd från stadens kassa.

– När någon väl har bestämt sig för att spränga sig själv i luften, då är det väldigt svårt att få personen på andra tankar. Därför är det viktigt att ingripa mycket tidigare och se till så att alla känner att de har en roll att spela i samhället.

Nordin Echahbouni vill vara en förebild för barnen.
Foto: Olle Sporrong

Hans tankegångar finns också hos Nordin Echahbouni som jobbar med problematiska unga på fritidsgården JAM i utkanten av staden. Nordin Echahbouni säger att han vill vara en förebild för barnen och hjälpa dem att ta chanserna de får av samhället.

– Jag vill fylla deras huvuden med positiva tankar. Så att de känner sig starka och trygga nog att ha tålamod, även om de skulle drabbas av diskriminering. Så att de har en mentor att vända sig till om de behöver hjälp och inte låter någon intala dem att de inte kan, att de inte hör hemma här.

"Bra stad att bo i"

För allt är inte rosa i Mechelen. Arbetslösheten bland dem med utländsk bakgrund är dubbelt så stor som hos etniska belgier. Borgmästaren säger att han inte tillåter diskriminering men det är en plåga som tar väldigt lång tid att lösa.

– De som drabbas vet i alla fall att jag står på deras sida, säger Bart Somers.

– Det gör en väldig skillnad att veta att politiska företrädare letar efter lösningar.

Sedan han tog över för femton år sedan har mycket hänt.

– Då var brottsligheten var värre än i Bryssel. Affärerna stängde och lokalerna stod tomma, även i centrum.

I dag är Mechelen en av Europas mest lovande mikrostäder, enligt Financial Times. Extremhögern fick tidigare stöd av 31 procent av väljarkåren, nu röstar bara en bråkdel på sådana partier.

– Det är en bra stad att bo i, säger borgmästaren.

– Vi har en gemenskap. Nu är vi även stolta över faktum att ingen av oss har förlorat sina kära till IS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.