SVT:s Dokument inifrån märkte upp kycklingsallader på en McDonaldsrestaurang. Nästa dag såldes alla sallader med ny datummärkning. Obs! Restaurangen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. Foto: Leif Jacobsson
SVT:s Dokument inifrån märkte upp kycklingsallader på en McDonaldsrestaurang. Nästa dag såldes alla sallader med ny datummärkning. Obs! Restaurangen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.  Foto: Leif Jacobsson

McDonalds märker om gammal mat

Publicerad
Uppdaterad
McDonalds slår sig för bröstet om att de serverar färska hamburgare.
Nu vittnar före detta anställda om att snabbmatskedjan märker om maten - och säljer den som ny.
McDonalds hamburgare ska ligga i värmeskåpen tio minuter som längst. Sedan börjar markeringslampor att lysa rött och då ska burgarna kastas.
Nu vittnar anställda som har slutat på snabbmatskedjan om att påståendet är en lögn.
– När lamporna började lysa rött tryckte man så blev det grönt igen. Hamburgarna kunde ligga där i en, två timmar när det var som värst, säger Anneli Blixt till ”Dokument inifrån”, SVT.
Än värre är det med kycklingsalladerna enligt Riccard Nilsson som tidigare jobbade på McDonalds.

Märker om sallader

– Kycklingsallader som håller ett visst antal timmar märker man om, säger han.
”Dokument inifrån” genomförde därför en klassisk köttfärskupp – där sallader märktes upp. Dagen efter köpte de gårdagens kycklingsallader – som nya och färska. Det dokumenterade matfusket bryter mot McDonalds egen regel om att maten som serveras ska vara färsk.
– Jag blir riktigt, riktigt arg för det här är helt oacceptabelt, säger Lotta Björk, personaldirektör på McDonalds, till SVT.
Frida Berg som är presskontakt på McDonalds i Sverige säger att de naturligtvis ska ta reda på vad det är som har hänt.
– Vi tar det på stort allvar och självklart kommer vi att bemöta kritiken men eftersom vi inte har fått se SVT:s material kan vi inte säga mer än så i dag, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
Mest läst i dag
Mest läst - Dina pengar