McDonalds leksaksfigur gör Hitlerhälsning

Publicerad
Uppdaterad
Hamburgerkedjan McDonalds ber om ursäkt sedan en förälder i Småland reagerat mot en av kedjans leksaksfigurer - Lucy Pevensie från filmen Narnia.
Lucy kan göra en armrörelse som kan uppfattas som en Hitlerhälsning.
Madelen Ymer från Lenhovda upptäckte denna egenskap hos figuren Lucy som följde med en Happy meal-meny som hon köpte på McDonalds i Växjö till sin äldsta dotter. - När vi kom hem och upptäckte figuren reagerade jag och min bror direkt, säger Madelen Ymer till SVT:s Smålandsnytt. Hon anser att figuren är både upprörande och opassande. På McDonalds, som lanserat Narniafigurerna i hela Europa, är man förvånad över kritiken. Rörelsen utförs med vänsterarmen och figuren håller en bok i handen. Men Birgitta Mossberg, presschef på McDonalds, säger sig ändå ta kritiken på allvar och tycker att företaget är skyldigt familjen Ymer en ursäkt. Om Lucy-figuren kommer att försvinna ur sortimentet vet hon dock inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag