Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

McDonald's går till domstol för att slippa sortera

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
McDonald's fick rätt av Mark- och miljödomstolen i Växjö som upphävde ett tidigare krav om att kedjans restauranger måste sopsortera.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trots att McDonald's jobbar stenhårt för att profilera sig som ett hållbart företag har flera av kedjans restauranger blivit påkomna med att ”fejka” sin sopsortering.

Dessutom har McDonald's gått till domstol för att slippa kraven på att sortera och återvinna sina förpackningar, uppmärksammar Altinget.

Att storföretag gärna vill framstå som miljömedvetna i sin marknadsföring är knappast någon nyhet och McDonald's är inget undantag. 

På sin hemsida skriver snabbmatskedjan uttryckligen att: ”Idag återvinns allt avfall från våra restauranger och blir nytt material eller återvinns som energi”.

Men på flera av kedjans restauranger har det här visat sig vara så långt ifrån sanningen som man kan komma. 

Sorteringshålen leder till samma sopsäck

I en analys uppmärksammar Altingets Johanna Alskog att tillsynsmyndigheten har ertappat flera av McDonald's restauranger med att helt och hållet strunta i återvinningen av förpackningar.

Flera av McDonald's restauranger har blivit påkomna med att inte sopsortera sina förpackningar – trots att företaget påstår att alla förpackningar går till återvinning.
Foto: MOST PHOTOS

Restaurangerna har då låtit skapa en ”illusion” av att man sopsorterar genom de bekanta sopstationerna med sorteringshål – som i dessa fall har visats leda ner till en och samma sopsäck. 

Men McDonald's struntar inte bara i återvinningen som de påstår sig värna om – utan har dessutom prövat ärendet i flera domstolar för att slippa omfattas av de lagstiftade kraven på sortering och återvinning av förpackningsmaterial. 

”Mycket anmärkningsvärt”

Johanna Alskog påpekar att det är ”närmast häpnadsväckande” att McDonald's genom domstolsstriderna väljer att skylta med att man inte lever upp till sin egen hållbarhetspolicy.

Den senaste domen kom i början av mars från Mark- och miljödomstolen i Växjö, då man upphävde en tidigare dom som fastslagit att en McDonald's-restaurang i Ystad behövde sopsortera och återvinna. 

– Det är mycket anmärkningsvärt att McDonald's gång på gång söker göra gällande att kraven på att sortera ut förpackningar – som funnits sedan 1995 – inte gäller dem. Än mer anmärkningsvärt är det att Mark- och miljödomstolen gör tolkningar av lagtexten som stödjer McDonald's, säger Andrea Hjärne, seniorjurist på Avfall Sverige i ett pressmeddelande

Den världsberömde rapparen Kanye West sågs beställa mat på McDonald's i Trollhättan, enligt Aftonbladets bilder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.