Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump utlyser nödläge – för att bygga muren

Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Donald Trump gör allvar av sina hot för att bygga muren mot Mexiko. 

Under torsdagen uppgav Vita huset att han skriver under kongressens budgetförslag.

Samtidigt ska presidenten utlysa nationellt nödläge.

Efter flera månaders kamp om finansieringen av muren mot Mexiko ser Donald Trump nu ut att göra allvar av det han hotat med flera gånger. 

Under torsdagskvällen svensk tid meddelades att presidenten kommer att utlysa nationellt nödläge – samtidigt som han skriver på och godkänner det budgetförslag som förhandlats fram i kongressen.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders säger i ett uttalande:

– Presidenten levererar ännu en gång kring sitt löfte om att bygga muren, skydda gränsen och se till att vårt fina land är säkert, säger Sanders. 

På fredagen kommer Trump skriva under kompromissen och meddela att ytterligare åtta miljarder dollar ska läggas på gränsförsvaret, genom befogenheter i det nationella nödläget, säger en talesperson från Vita huset, enligt CNN.

Budgetförslaget som förhandlats fram av demokrater och republikaner innebar att Donald Trump inte får den summa pengar han velat ha för att bygga muren mot Mexiko.

Det här betyder nationellt nödläge

Sedan 1976 har presidenten i USA rätt att utlysa nationellt nödläge – och det finns inga kriterier som måste uppfyllas för att göra detta.

Vid ett nationellt nödläge får presidenten omedelbart mer än 100 nya befogenheter. Presidenten kan bland annat omfördela soldater och militära budgetpengar.

Både Barack Obama och George W Bush utfärdade nationella nödlägen. Då handlade det om svininfluensan och när USA attackerades i samband med 9/11. 


Trump hade begärt 5,7 miljarder dollar – men i förslaget avsätts knappt 1,4 miljarder dollar till förstärkt gränsskydd vid vissa sträckor av gränsen. Pengarna är dock inte avsedda för den ”stora vackra mur” som Donald Trump har velat bygga. 

Kongressen har röstat igenom avtalet

Sent på torsdagskvällen, lokal tid, hade både senaten och representanthuset med stor marginal röstat igenom förslaget. I senaten ställde sig 83 ledamöter bakom uppgörelsen medan 16 röstade mot. I representanthuset var siffrorna 300 mot 128.

Nu kommer avtalet gå vidare till Trump för hans underskrift. 

Presidenten har sedan kompromissförslaget blev känt sagt att han inte är nöjd – men har lovat att muren kommer att byggas i alla fall. 

Beslutet att skriva under budgetförslaget ska i stället ha att göra med att han vill undvika ännu en nedstängning av statsapparaten, vilket hotar när tidsfristen för budgetförhandlingarna går ut under fredagen.

Under den 35 dagar långa nedstängning som varade till 23 januari berördes över 800 000 statsanställda som inte fick lön. 

Donald Trump sa till journalister under onsdagen:

– En nedstängning vore en hemsk sak. Jag tror att den senaste nedstängningen hade en poäng. Folk insåg hur dålig gränsen är, hur osäker gränsen är. 

Begärde 5,7 miljarder dollar för muren

Genom att utlysa nationellt nödläge har presidenten rätt att kringgå kongressen och använda medel från andra statliga verksamheter, som exempelvis militären. 

Att utlysa nationellt nödläge är ovanligt, men har skett flera gånger tidigare.

George W Bush utlyste nationellt nödläge i samband med 11 september-attackerna och Barack Obama gjorde detsamma i samband med utbrottet av svininfluensa 2009. 

Representanthusets talman Nancy Pelosi säger på en presskonferens att man överväger juridiska åtgärder om Trump verkligen utlyser nödläget, enligt CNN.

– Det är en möjlighet och vi ska se över våra möjligheter. Men det är viktigt att notera när presidenten utlyser nödläget att det som händer vid gränsen inte är ett nödläge – det är en humanitär utmaning, säger Nancy Pelosi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.