McConnell bryter tystnaden – håller Trump ansvarig

Troligen ingen benådning för Giuliani på Trumps sista dag
Trumps lögner gjorde stormningen möjlig, säger republikanska senatorn Mitch McConnell.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Donald Trump.
Foto: MANDEL NGAN / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Senator Mitch McConnell håller avgående president Donald Trump ansvarig för stormningen av Kapitolium.

McConnell säger att Trumps hätska retorik och upprepade provokationer var direkt avgörande:

– De har matats med lögner, säger Mitch McConnell.

Samtidigt meddelar vice president Mike Pence att han inte kommer närvara på Donald Trumps avskedsceremoni.

Den republikanska senatorn Mitch McConnell bryter slutligen tystnaden och uttalar sig om avgående presidenten Donald Trumps roll i möjliggörandet av stormningen av Kapitolium.

McConnell menar att det är Donald Trumps retorik till sina följare som varit utlösande för stormningen av Kapitolium, som kostade fem personer livet.

– De har matats med lögner. De har provocerats av presidenten och andra personer med makt, säger Mitch McConnell enligt New York Times. 

Han kallar också stormningen för en attack mot den demokratiska processen i den amerikanska kongressen.

– De försökte använda rädsla och våld för att stoppa ett specifikt förfarande i den federala regeringen som de inte tyckte om, säger han.

Kan dra Trump till riksrätt

Uttalandet kom under under ett tal på tisdagen. Samtidigt väntar också senaten på att kongressen ska lägga fram ett förslag om riksrättsåtal mot Donald Trump, något som skulle kunna sätta käppar i hjulen för hans framtida försök att kandidera till president igen.

Enligt New York Times har McConnell i privata sammanhang sagt att Trump gjort sig skyldig till sådant som kan föranleda en riksrättsprocess, men att han ännu inte bestämt sig för om han ska fälla eller fria. Samtidigt väntar också många republikanska senatorer på att den den inflytelserika McConnell ska ta ett beslut innan de själva bestämmer sig.

Pence: Kommer inte på Trumps avskedsceremoni

Samtidigt kommer ännu ett bakslag för Donald Trump. Vicepresident Mike Pence har meddelat att han inte kommer närvara på Trumps avskedsceremoni. I stället kommer han vara med vid installationen av Joe Biden i Washington DC.

Trump ska enligt planerna lämna Vita huset i helikopter tidigt på onsdagsmorgonen. Därifrån flyger han till militärbasen Joint Base Andrews, fören egen ceremoni.

Men i stället för att närvara där kommer Pence alltså stanna i Washington DC, skriver CNN.

Hör senatorns ord: ”Demokratin kan gå in i en dödlig spiral”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.