Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mc-ledare slogs blodig av mördare i fängelset

Fångades på film • Angreps i fikarummet
Produktionslokalen på Salbergaanstalten.
Foto: Kriminalvården
Övervakningsfilmen inifrån fängelset visar överfallet.
Foto: Kriminalvården

Den 33-årige mc-gängledaren blev slagen blodig av två medfångar i ett fikarum på Salbergaanstalten.

Övervakningsfilmen inifrån fängelset visar hur personal som försökte ingripa blev beordrade att backa och knuffades.

Snart börjar rättegången mot två män – en livstidsdömd mördare och en knarklangare – som åtalats för grov misshandel.

En tidig eftermiddag i januari 2020 fångade en övervakningskamera hur två fångar på Salbergaanstalten stod inne i produktionslokalens fikarum och spanade ut mot korridoren. 

Den ene av fångarna på filmen har av Kriminalvården och polisen identifierats som en 29-årig livstidsdömd mördare. Den andre är enligt misstankarna en 31-åring som då avtjänade ett fängelsestraff på två och ett halvt år för bland annat grovt narkotikabrott.

Efter några minuter kom en tredje man in i fikarummet. Han har varit en ledande gestalt i Stockholmssektionen av den kriminella mc-klubben Satudarah och dömdes i september 2019 fem års fängelse för människorov och försök till grov utpressning.

Mc-gängledaren sträckte fram handen för att hälsa på den dömde mördaren. Då fick han ett kraftfullt slag i ansiktet så att han föll handlöst till golvet. Övervakningskameran fortsatte sedan att registrera när gängledaren, liggande på golvet, fick ta emot ytterligare ett stort antal slag och sparkar mot huvudet och kroppen.

Två produktionsledare hörde tumultet och sprang in i fikarummet. Den ene berättade senare i förhör hur mördaren skrek ”Satudarah” åt dem, vilket han tolkade som ett sätt att säga att personalen inte skulle lägga sig i konflikten. 

Alla tre tiger i förhör

Hans kollega försökte avbryta misshandeln men blev beordrad att backa och fick sedan en knuff så att han tappade balansen, varpå gärningsmännen åter gav sig på mc-gängledaren. 

Då stack en annan fånge in handen genom dörren och visade med en gest att de skulle avbryta angreppet. Mördaren och knarklangaren lämnade genast fikarummet. Även den misshandlade mc-gängledaren tog sig upp på fötter och gick därifrån, kraftigt blödande.

Under kvällen åkte en polispatrull till akuten i Västerås för att förhöra blåslagne mc-gängledaren. 

”Jag kommer att besvara alla dina frågor med tystnad”, förklarade han för polisen och sade därefter inget mer.

Mördaren och knarklangaren åtalades i maj för grov misshandel av mc-gängledaren. Rättegången hålls i Västmanlands tingsrätt den 18 oktober. Ingen av männen har velat kommentera händelsen, och det är okänt om de förnekar eller erkänner brott.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.