Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mc-klubbar bjöd asylsökande på åktur

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Över 40 personer var på plats för att få åka motorcykel.
Foto: Sara Ottosson
Förväntansfulla i kö innan åkturen.
Foto: Sara Ottosson
Sara Ottosson och Emma Arnesson startade "Hej främling".
Foto: Privat
Träffen var mc-klubbarnas initiativ.
Foto: Sara Ottosson

På torsdagen arrangerade föreningen ”Hej främling" ett möte mellan Jämtlands mc-klubbar och de boende på asylboendet Grytan i Östersund.

– Det var helt fantastiskt. De flesta hade aldrig åkt motorcykel förut, säger Sara Ottosson, grundare till föreningen.

Vid grusplanen utanför Grytans asylboende i Östersund var luften fylld av förväntan. Över 40 personer från asylboendet hade skrivit upp sig på en lista om att få åka motorcykel.

– De har ett stort behov av att komma utanför asylboendet och inte vara en siffra på migrationsverkets papper, utan bli sedda för dem de är. De vill lära känna svenskar och integreras i samhället, säger Sara Ottosson, grundare till föreningen "Hej främling".

"Helt fantastiskt"

"Hej främling" jobbar med integrationsprocessen för nysvenskar och folk som söker sig till Sverige. De hade räknat med att bli ungefär 20 stycken på torsdagskvällen men plötsligt var väntelistan uppe i det dubbla. Även lokaltidningen Östersunds-Posten var på plats.

– Det är första gången för mig, det ser underbart ut. Jag tror att det kommer bli ett spännande äventyr, säger Rania Ebrahim till Östersunds Posten.

– Det var helt fantastiskt. De flesta hade aldrig åkt motorcykel förut, säger Sara Ottosson.

"Hej främling" startades för nästan två år sedan när Sara Ottosson tillsammans med sina vänner Emma Arnesson och Anne Lundberg kom på idén att låta de boende på Grytans asylboende prova på längd- och slalomåkning. Skidbackarna bjöd inte på någon snö men längdåkningen fick stor uppskattning och det var ett vinnande koncept. Med friskvårdsaktiviteter för alla: fotboll, kampsport, kör och fjällturer finns föreningen i dag i Östersund, Bräcke och Nälden.

Mc-klubbarnas initiativ

Det är inte bara de asylsökande som vill få kontakt med svenskar utan intresset är ömsesidigt. Att bjuda in "Hej främling" på en hojtur var ett initiativ från Jämtlands mc-klubbar som gärna hjälper till.

– Det var precis vid sjön, vi grillade korv och knuttarna fick träffa våra vänner. Det var en otroligt härlig blandning med människor från flera helt olika kulturer som umgicks, säger Sara Ottosson.

"Hej främling" anordnar mindre aktiviteter varje vecka men den första augusti är en stor dag som många på boendet längtar till.

– Vi har haft kör med Jämtlands musikskola och de hörde av sig om att köra till Tomas Ledin på Storsjöyran. Han och hans gäng var jättepositiva till det, säger Sara Ottosson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.