Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mc-gäng till attack mot polisen vid tingsrätt

Polisen bekräftar att det ska ha kastats smällare.
Ett drygt 10-tal personer med koppling till mc-gäng har omhändertagits utanför Attunda tingsrätt, enligt Expressens uppgifter.
Foto: EXPRESSEN
Foto: EXPRESSEN
Foto: EXPRESSEN
1 / 7

Ett drygt 10-tal personer med koppling till mc-gäng har omhändertagits utanför Attunda tingsrätt, enligt Expressens uppgifter. 

Oroligheterna utanför domstolen uppstod i samband med att rättegången återupptogs mot ett misstänkt mordkommando.

Gruppen står åtalade för att ha planerat mord på ett barnkalas med koppling till Bandidos. 

– Vi kontrollerar ett 10-tal personer som kastat smällare, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgifter till Expressen samlades ett drygt 20-tal personer utanför Attunda tingsrätt under torsdagsmorgonen och uppträdde hotfullt. Enligt Expressens uppgifter rör det sig om medlemmar ur mc-gängen Bandidos och X-team. 

Enligt polisen skingrades personerna så fort den första polispatrullen anlände till platsen strax efter 9-tiden.

– De var mellan 10 och 20 personer som vistades utanför lokalen och uppträdde stökigt och hotfullt, säger Eva Nilsson, presstalesperson för Stockholmspolisen.

– Nu kontrollerar vi personer varför de var där.

Kastat smällare 

Polisen vill i nuläget inte berätta vilka personerna är och varför de uppträtt hotfullt utanför tingsrätten. Däremot bekräftar polisen att grupperingen kastat smällare och förstärkning fick tillkallas.

Enligt uppgifter har ett 10-tal personer omhändertagits på platsen som kastat så kallade bangers.

Situationen ska nu vara lugn utanför Attunda tingsrätt. Polisen har avhyst de ordningsstörande personerna och upprättat en anmälan om förgripelse mot tjänstemän, ingen har heller gripits eller skadats i samband med händelsen.

Kopplas ihop med uppmärksammat fall

I mitten av april fick en rättegång vid Södertörns tingsrätt avbrytas efter att ett 80-tal personer försökt tränga sig in i salen. Enligt Expressens uppgifter var personerna knutna till Bandidos och Bredängsnätverket. 

Målet som behandlades i Södertörns tingsrätt flyttades till Attunda tingsrätt. I målet står fyra män åtalade för bland annat förberedelse till mord. Gruppen misstänks ha ingått i ett mordkommando som ska ha planerat en attack mot ett barnkalas där medlemmar från Bandidos och Bredängsnätverket deltog. 

Under dagen pågår förhandlingar i fallet i Attunda tingsrätt. 

– Vi hade en beredskap för att det kunde hända något, och verksamheten har kunnat fortgå som vanligt. Allt som skett under morgonen har inträffat utanför tingsrättens lokaler, säger Lars-Gunnar Gustafsson, säkerhetschef i Attunda tingsrätt. 

Sitter mot husfasad

Enligt uppgifter till Expressen är det fortfarande ett stort pådrag med både regionala ordningsgruppen och regionala insatsstyrkan kvar vid platsen.

Flera personer sitter frihetsberövade mot en husfasad omringade av ett stort antal poliser, samt att insatsstyrkan är i området.

– Vi hade en planerad bevakning i samband med en rättegång i tingsrätten och var på plats omgående, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Stockholmspolisen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.