Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mays Putin-attack kan få fler att rösta

Theresa May.Foto: EPA
Vladimir Putin.Foto: EPA
Ksenija Sobtjak.Foto: AP
Pavel Grudinin.Foto: AP
Vladimir Zhirinovsky.Foto: STR / AP
Aleksej Navalnyj.
1 / 7

Theresa Mays anklagelser mot Putins Ryssland efter nervgasattacken i Storbritannien kan få påverkan på det ryska presidentvalet, som hålls under lördagen. 

Enligt experter kan det leda till en val-boost, där fler ryska medborgare väljer valurnorna före soffan. 

Otilia Dhand, senior vice president vid Teneo intelligence är övertygad om att anklagelserna från Storbritanniens premiärminister Theresa May mot Ryssland efter nervgasattacken kan få påverkan på det ryska presidentvalet – men:

– Det här kan leda till att flera ryska medborgare deltar i valet, något som Kreml är angeläget om, säger Otilia Dhand vice president vid Teneo intelligence, till CNBC. 

Uppskruvat tonläge mitt under valet

Tonläget mellan Storbritannien och Ryssland är uppskruvat till högsta nivå. Under lördagen framkom uppgifter att Rysslands utrikesdepartement – mitt under rådande presidentval –  kallat till sig Storbritanniens ambassadör i landet, Laurie Bristow, för ett möte, uppger källor för bland andra den ryska nyhetsbyrån Interfax, skriver TT.  Efter det kom beskedet att 23 brittiska diplomater utvisas från Ryssland. Detta kom som ett direkt svar på att Storbritannien tidigare utvisat 23 ryska diplomater efter nervgasattacken.  

Mitt i detta finns det åtta kandidater i det ryska presidentvalet som kämpar om makten: 

– Någon större valspänning råder i sanningens namn inte, säger Expressens utrikesredaktör Mats Larson. Det finns just ingen ryss som tror att Vladimir Putin inte kommer att återväljas. 

Här är de hetaste kandidaterna vid sidan av den sittande presidenten:

President Vladimir Putin: 

Den förre KGB-agenten väntas vinna en förkrossande seger i årets presidentval, enligt SVT, som sammanställt en förteckning över kandidaterna. Kremls problem har varit valdeltagandet, men det väntas få en boost, med fler väljare – i och med Theresa Mays anklagelser efter nervgasattacken. 

Hetaste utmanarna: 

Mediekändisen Ksenija Sobtjak , 36, framhåller sig som en verklig oppositionskandidat. Är mycket kritisk mot president Putin – har även deltagit i protester emot honom. 

Pavel Grudinin är Kommunistpartiets val. Den 57-årige jordbrukaren nominerades sedan partiet ratat sin mångårige ledare Gennadij Zjuganov, skriver SVT. 2012 fick han en andra plats i det ryska valet med 17 procent av rösterna.

Vladimir Zjirinovskij, 71, en trotjänare som har varit med i varje presidentval sedan 1996. Leder det Liberala demokratiska partiet i Ryssland (LDPR) – ett parti som vare sig är liberalt eller särskilt demokratiskt, enligt experter. Partiet ses snarare som ett nationalistparti som finns ute på högerkanten.

Utesluten: 

Alexej Navalnyj har hängt ut Ryssland som det korrupta landet. Har även dömts för förskingring. Därför får han inte delta i valet. Säger sig stå för en decentralisering och mindre statlig inblandning i ryska folkets liv. Samtidigt har han gjort en del främlingsfientliga uttalanden och även deltagit i en hårdförd nationalistisk marsch –  något som han senare tagit avstånd från, åtminstone delvis.