Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maya, 25, konverterade till islam – vill inspirera

Maya vill bryta mot fördomar och inspirera muslimska kvinnor att träna.
Foto: Privat
Träningen har alltid varit en stor del av hennes liv.
Foto: Instagram/@workouttoeatfries
– Det finns många sätt att träna och samtidigt vara en praktiserande muslim, säger Maya.
Foto: Instagram/@workouttoeatfries

Förra sommaren nådde Maya Fredin botten och mådde väldigt dåligt.

Att hitta sin tro och konvertera till islam blev ett steg mot bättre mående.

Ett annat steg var att återigen ta upp styrketräningen och sedan dess har det bara gått framåt.

Nu vill hon inspirera andra muslimska kvinnor till träning.

– Jag vill bryta ”vi och dem”-känslan, säger hon.

Maya Fredin, 25, har lagt den största delen av sin fria tid på träning och delat med sig av det aktivt i sociala medier. Hon har sedan innan kämpat mot fördomar på gymmet, särskilt de kopplade till kvinnor och träning. 

– Jag har tränat till och från i fem år och har hört många kommentarer som ”lyft inte för tungt”, att tjejer ”inte ska bli muskelknuttar”. Att den typen av träning gör mig ”för manlig”, typ. Det var mycket pikar, berättar hon.

Men kommentarerna bet inte på Maya.

– Jag är med i många träningsgrupper på Facebook där majoriteten är starka kvinnor som står upp för varandra. Vi peppar varandra till att vara starka och det börjar bli mer normaliserat att kvinnor tar plats, gymmar och lyfter.

Konverterade till islam

Nyligen rensade Maya Fredin ut flödet på Instagram och bytte ut det mot ett nytt. 

”Många av er kanske har märkt att jag inte har varit så aktiv de senaste veckorna”, skrev Maya i ett inlägg på Instagram i höstas.

”En av anledningarna är att jag konverterade till islam för några månader sen!”

https://www.instagram.com/p/Bqwd9ALlrc1/

Nu är Mayas konto återigen fyllt med bilder och videoklipp där hon lyfter tunga vikter, balanserar på huvudet och slår personliga rekord. Det vita Nike-märket på hennes hijab lyser vid tinningen.

– Många har varit nyfikna på varför jag konverterat. Jag hade en väldigt tuff period i mitt liv förra sommaren där jag var osäker i mig själv och gick igenom ett trauma. Jag kände mig ensam och borttappad, berättar hon.

Sedan flera år tidigare har hon varit nyfiken på religionen och firat muslimska högtider med sina vänner.

– Jag såg Koranen i bokhyllan och tog fram den. Då kändes det som att en tyngd släppte från mina axlar.

Orolig för reaktioner

Maya läste på, ställde frågor, googlade i timmar, sökte svar. Hon var sedan innan döpt i Svenska kyrkan men har aldrig varit troende eller religiös.

Nu har Maya hittat sin tro.

– Jag behövde vägledning och struktur. Men jag tänkte också ”hur gör jag med min träning?”. Jag var tidigare bekväm i hur jag klädde mig på gymmet och insåg att jag kunde kombinera min tro och min religion med träningen.

https://www.instagram.com/p/Bt2Sw5TFW7A/

Hon beställde nya kläder, en hijab och begav sig till gymmet. Oron hon kände inför människors reaktioner avtog relativt snabbt.

Familj och vänner tog det positivt. Övergången flöt in i vardagen – allt känns rätt.

– Jag försöker fokusera på de positiva reaktionerna. Jag vill alltid bemöta folk med vänlighet och respekt, som min tro lär mig att göra. Jag vill bryta ”vi och dem”-känslan, säger Maya.

Vill inspirera andra muslimska kvinnor

Att använda sin plattform på Instagram för att inspirera andra muslimska kvinnor att träna blev ett naturligt nästa steg, berättar hon.

– Det finns många sätt att träna och samtidigt vara en praktiserande muslim. Jag försöker fokusera på mina systrar i tron och många skriver till mig och ställer frågor. Jag försöker hålla deras glöd uppe, säger Maya och fortsätter:

– Jag hoppas kunna nå ut till en ännu större målgrupp. Jag har blivit tillfrågad att hålla träningspass för muslimska kvinnor och vill att fler systrar ska känna trygghet i att träna.

https://www.instagram.com/p/Bu-X10uojNe/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.