Maya, 19, blev svårt bränd när akrylnaglarna tog eld

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Maya Edwards.
Foto: Facebook

Maya Edwards i Storbritannien blev svårt bränd när hennes lösnaglar fattade eld. 

Skadorna kommer att kräva flera hudtransplantationer för att läka – och nu varnar Maya andra för riskerna.

”Jag har ont hela tiden”, skriver hon på Facebook.

Maya Edwards i brittiska Glenfield lägger ner mycket tid på smink och skönhet. Intresset är i regel ofarligt, men i veckan hände en otäck olycka som har fått 19-åringen att gå ut och varna andra för vissa risker.

Det var i söndags när Maya tog bort sina akrylnaglar som allt gick fel. Hon hade doppat ner sina fingrar i en skål med aceton för att få naglarna att släppa. 

De kemiska ångorna från acetonen regerade plötsligt med ett ljus som stod intill – och på ett ögonblick fattade skålen eld och lågor slog upp, något som bland annat brittiska Metro har skrivit om.

Elden spred sig i badrummet

Maya greps av panik och sprang till familjens badrum för att kasta ner skålen i badkaret – men den dramatiska händelsen var inte slut där.

När Maya kom in i badrummet tog lågorna tag i duschdraperiet, som även det började brinna. 

Mayas mamma Jules Keeling, 45, hörde sin dotters skrik och skyndade sig till badrummet. Maya var bränd på händerna och en bit upp på armarna, och Jules tog med henne till ett sjukhus. 

”Tur som inte brände ner vårt hem”

Läkarna kunde konstatera att hon fått tredje gradens brännskador, vilka kommer att kräva flera hudtransplantationer för att läka. 

”Jag har tur som inte fick brännskador i ansiktet eller brände ner vårt hem, men just nu känner jag mig inte särskilt tursam. Jag har ont hela tiden”, skriver Maya i ett inlägg på Facebook. 

I ett inlägg på Facebook varnar Maya för riskerna med att använda aceton.
Foto: Facebook

Hon har valt att berätta om händelsen för att varna andra för riskerna med att använda aceton, framför allt om man har levande ljus i samma rum. 

”De varnar på flaskan för att aceton är brandfarligt, men jag hade aldrig väntat mig det här”, skriver Maya.

Läkarna är oroliga över skadorna

I en uppdaterad version från i fredags skriver hon att läkarna befarar att hennes brännskador är värre än vad man först trodde. 

”De är oroliga eftersom en del av huden nu är vit i stället för röd, vilket kan tyda på att skadorna är djupare  än man trott”. 

Maya kommer att få hud transplanterad i nästa vecka. 


Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod att en UV-lampa används när man bygger akrylnaglar. En sådan lampa används endast om man bygger naglar med gelé-material.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.