Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

May vill ha ett nyval – men vill inte debattera

Theresa May begärde på tisdagen ett nyval. Foto: Tolga Akmen/Lnp/Rex/Shutterstock / TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Men hon tänker inte debattera mot rivalen, Jeremy Corbyn. Foto: Macdiarmid/Rex/Shutterstock / MACDIARMID/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

LONDON
Storbritanniens premiärminister Theresa May vill gå till nyval den 8 juni.
Parlamentet backar henne, efter en omröstning på onsdagen.

Men någon tv-debatt tänker May inte ställa upp på.

– Om hon är så stolt över vad hon gjort, varför vågar hon inte debattera, sa Labour-ledaren Jeremy Corbyn i dagens debatt.

Det var 2011 som Storbritannien ändrade sin vallag. Dessförinnan var det upp till landets premiärminister att utlysa val, efter ett besök hos drottningen.

Men premiärminister Theresa May har inte den makten längre. Det är parlamentet som måste godkänna ett nyval.

Och det är precis vad den brittiska premiärministern vill. Det meddelade hon i går framför Downing Street nr 10.

Underhuset röstar på onsdagen

Det brittiska underhuset röstade redan i dag i frågan. Det krävdes två tredjedels majoritet bland de 650 parlamentsledamöterna.

Labours partiledare Jeremy Corbyn hade gjort klart att han stöder ett nyval.
Han fick chansen i dag att konfrontera Theresa May vid premiärministerns frågestund. Omröstningen hölls under eftermiddagen.

– Detta är en premiärminister som inte går att lita på, sa Corbyn. Hon lovade att det inte skulle bli något val.

– Och hon vågar inte försvara det hon gjort i en tv-debatt. Det är lätt att förstå varför.

Första tv-debatten 2010

Det var först 2010 som Storbritannien hade tv-debatter med partiledarna inför ett val. Theresa May har dock gjort klart att hon inte tänker ställa upp denna gång.
– Jag har stått här vecka ut och vecka in och svarat på oppositionsledarens frågor, sa hon i dag.
– Vi har ett val här mellan en konservativ regering med en framgångsrik ekonomi, eller en Labour-ekonomi som kommer att leda till landets ruin.

Vill inte riskera något

Det faktum att May inte tänker delta i någon valdebatt, visar hur säker hon är på seger den 8 juni. Hon vill inte riskera något nu.
De konservativa har en klar ledning i mätningarna och har haft det ett tag. Det är en viktig orsak till varför hon nu utlyst nyval.

I den senaste mätningen för the Times får de konservativa 43 procent av rösterna, mot Labour som bara får 24 procent. Det skulle ge de Konservativa en majoritet på över 100 parlamentsledamöter.

Oro bland Labours parlamentsledamöter

Och även om Labour-ledaren Jeremy Corbyn stöder valet, så finns det en utbredd oro bland Labours parlamentsledamöter. De fruktar att partiet inte är redo för ett nyval och opinionsmätningarna ser inte bra ut för Labour.
Så alla är inte för detta:

– Folk är trötta på val. Jag tänker inte rösta för ytterligare ett, säger Labourledamoten Liz McInnes till the Guardian.

Skotska nationalistpartiet har sagt att de tänker lägga ner sina röster i dag.

Liberaldemokraterna är för.

Katastrofval 2015

Liberaldemokraterna gjorde ett katastrofval 2015, men är ett parti som hoppas vinna röster på sitt motstånd mot att Storbritannien tänker lämna EU.
Brexit - det brittiska utträdet ur EU - är en viktig orsak till varför Theresa May nu går till val, säger hon:

– Jag kom till denna slutsats efter att ha studerat omständigheterna och blickat framåt mot förhandlingsprocessen. Jag vill att detta land ska ha starkast möjliga hand i förhandlingarna för att få bästa möjliga avtal, säger hon till BBC.

– Detta ligger i vårt intresse på lång sikt.

Storbritannien lämnade i slutet av mars in sin avskedsansökan till EU. Förhandlingarna med EU kommer att inledas först efter att britterna gått till val.