Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

May varnar: Andra höghus lättantändliga

Theresa May varnar nu för att fler höghus kan vara lättantändliga. Foto: SIMON DAWSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minst 79 personer dog efter branden i Grenfell tower. Foto: EVENING STANDARD / EVENING STANDARD / EYEVINE/IBL EYEVINE

Storbritanniens premiärminister Theresa May går ut och säger att andra byggnader kan löpa risk för brand på grund av lättantändliga byggmaterial - liknande som fått skulden för Greenfell Tower branden. Det uppger Sky News. Uppemot 600 byggnader i Storbritannien kan ha samma fasadbeklädnad.

Efter branden i Greenfell Tower i Norra Kensington i London, som dödade åtminstone 79 personer varnar nu regeringen om att andra höghus också kan vara i risk.

Den här veckan beordrade regeringen att information skulle samlas in om alla höghus som är högre än 18 meter och täckta med aluminiumkomposit. Det är den här fasadbeklädnaden som misstänks ha hjälpt branden i Greenfell Tower att spridas, enligt The Mirror

May sade i en frågestund med parlamentet att ett flertal av tester hade angett att ämnet skulle vara lättantändligt. Hon tillade, enligt Sky News, att lokala myndigheter och brandtjänsten hade blivit informerade och ”tar alla möjliga steg för att säkerställa att byggnaderna är säkra och att informera inneboende som berörs”. 

Officiell ursäkt till de drabbade

Under onsdagen bad premiärministern officiellt om ursäkt för responsen på olyckan och kallade den ett statligt misslyckande.

"Stödet på marken för familjerna under de första timmarna var inte bra nog. Människor lämnades utan sina tillhörigheter, utan tak över huvudet, utan gundläggande information om vad som hade hänt, vad de skulle göra och var de kunde söka hjälp", sade hon i ett uttalande. 

Regeringen upprättade en fond för de drabbade och varje hushåll får sammanlagt 5.500 pund i stöd. Man har även köpt 68 nya lägenheter för att inhysa brandoffren. Enligt The Guardian rör det sig om lyxlägenheter, där utgångspriset är 1,6 miljoner.

LÄS MER: Dödssiffran stiger efter höghusbranden 

LÄS MER: Goda nyheter för de drabbade i jättebranden 

LÄS MER: Protester - efter dödsbranden i London