Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

May överens med EU om ändringar i brexitvillkoren

Theresa May och Jean-Claude Juncker i Strasbourg på måndagskvällen. Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VINCENT KESSLER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premiärminister Theresa May och EU har kommit överens om ”juridiskt bindande” ändringar av brexitavtalet som May hoppas ska göra kritikerna på hemmaplan nöjda.

– Parlamentsledamöterna var tydliga med att vi behövde juridiska ändringar, vi har levererat de förändringarna, säger Theresa May på en presskonferens.

Theresa May åkte på måndagen till Strasbourg för att förhandla fram ändringar i det brexitavtal som brittiska parlamentet ska rösta om på tisdagen.

Sent på måndagskvällen uppgav May, efter mötet med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, att brittiska regeringen har ”säkrat juridiskt bindande förändringar som stärker och förbättrar utgångsavtalet”, skriver The Guardian.

Det brittiska underhuset ska på tisdagen åter rösta om Theresa Mays brexitavtal, efter att ha förkastat det i januari i år.

Theresa May: Kan inte vara permanent

Mycket av diskussionerna kring brexit har handlat om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska kunna förbli öppen – och nödlösningen för det kallas ofta för backstop.

Kritikerna till Mays nedröstade avtal har bland annat framhållit att Storbritannien riskerar att förlora på den försäkring i avtalet som ska garantera en öppen gräns.

– Att ha en försäkring för att undvika en stängd gräns är helt rätt. Men om vi någonsin behöver använda en sådan försäkring kan den inte vara permanent, säger Theresa May på presskonferensen med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU:s Jean-Claude Juncker: Ingen tredje chans

Juncker säger själv att EU nu har gett Storbritannien en andra chans och att det är det här avtalet som gäller om det ska bli något utträde.

– I politiken får du ibland en andra chans... Det kommer inte att bli någon tredje chans, säger han på presskonferensen.

Theresa Mays brexitavtal led ett förkrossande nederlag i brittiska parlamentet i januari. Oppositionen i Labour vände sig mot avtalet, men även flera ledamöter i Mays eget parti, Tories, och det nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) röstade mot.

Labourledaren Jeremy Corbyn uppmanar nu ledamöterna att åter rösta nej till avtalet.

”Kvällens överenskommelse med EU-kommissionen innehåller inte något som närmar sig de förändringar som Theresa May lovade parlamentet”, säger Corbyn enligt The Guardian.

En talesperson för DUP uppger att man nu noga kommer att gå igenom de nya skrivelserna. Flera ledamöter från Tories uppmanar också May att skjuta fram tisdagens omröstning 24 timmar för att ledamöterna ska få mer tid att studera avtalet.