Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

May kallas för en isdrottning

Förre vice premiärministern Nick Clegg anser att Theresa May är en ”Isdrottning”. Foto: MATT DUNHAM / AP/ TT
Opinionssiffrorna har inte varit vad Theresa May hoppats på. Foto: GERRY PENNY / EPA / TT

LONDON

Hon kallas ”Maggie May” av en del, som i Rod Stewarts gamla 70-tals låt.

Och visst finns parallellerna där med Margaret Thatcher.

Nu hoppas premiärminister Theresa May krossa Labour precis som ”Maggie”.

Theresa May hade en dröm när hon gick på universitet i Oxford. Hon ville bli Storbritanniens första kvinnliga premiärminister.

En viss Margaret Thatcher hann som bekant före. Hon kallade ofta ”Järnladyn”. Förre vice premiärministern Nick Clegg anser att May är mer av en ”Isdrottning”.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet i Storbritannien 2017 

 

May försäkrar att förhandlarna i Bryssel kommer att få inse hur svår hon är. Det var officiellt just för att ge henne ett starkare mandat i brexitförhandlingarna som hon utlyste valet den 8 juni. Detta trots att hon gång på gång lovat att inte göra det.

Siffrorna var frestande

Sanningen är dock opinionssiffrorna blev för frestande. Hon ville försäkra sig om att skaffa sig det folkliga mandat som hon saknade och utöka de Konservativas majoritet i parlamentet.

LÄS MER: "Englands Lenin" är populär bland de unga 

Det mesta handlar hursomhelst om Theresa May i denna valkampanj. Det räcker med att titta på de Konservativas blåa kampanjbuss. Där står med stora bokstäver:

”Theresa May: För Storbritannien” och ”Stark, stabilt ledarskap i det nationella intresset”.

Det krävs nästan ett förstoringsglas för att upptäcka att där även står ”De Konservativa” på bussen. Men så är hon också personligen betydligt populärare än sitt parti.

Mycket reserverad

Hon är också en mycket reserverad ledare. Någon tv-debatt mot Labour-ledaren Jeremy Corbyn blir det exempelvis inte.

Theresa May drömde om att bli Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, men Margret Thatcher hann före. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT

Däremot dök hon upp i en mjukisintervju för BBC:s ”One Show” tillsammans med sin make Philip May. Det var för övrigt hans första tv-intervju och hans avslöjanden var på nivån:

– Jag bestämmer när soporna ska tas ut. Inte om huruvida det är jag som tar ut dem.

Det två har känt varandra sedan de träffades när de studerade på Oxford. Första gången de sågs var på en danstillställning och den som sammanförde dem var Benazir Bhutto – just det, Pakistans förre premiärminister som mördades 2007.

 

LÄS MER: Din guide till valet – så tycker partierna

Älskar högklackat

Theresa May fick också anledning att visa upp sina skor i intervjun, en stor passion för henne. Hon svarade en gång att hon ville ta med en livslång prenumeration på Vogue om hon skulle hamna på en öde ö.

 

LÄS MER: Kritiken mot May efter dådet: "Borde avgå" 

 

Hennes förkärlek för höga klackar och hennes bestämda beteende har fått de brittiska tabloiderna att ibland liknat May vid någon slags nationell dominatrix. Som när The Sun dagen efter att hon blev premiärminister, visade ett par leopardmönstrade högklackade skor som klev på en rad konservativa politiker med rubriken:

”Heel Boys!” (Ett kommando man i vanliga fall ger till hundar att följa efter)

Margaret Thatcher hade nog uppskattat den rubriken också. I morgon kväll får vi se om det brittiska folket lyder.