Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"May går helt klart försvagad ur det"

Expressens Magnus Falkehed rapporterar direkt om valet i Storbritannien.

Theresa May leder i det brittiska nyvalet, enligt första undersökningen.

Men den sittande premiärministern tappar sin majoritet i parlamentets 650 säten.

– Det är ett fiasko, säger Expressens Magnus Falkehed.

 

Följ Expressens rapportering av brittiska valet här. 

Theresa May går mot seger i det brittiska nyvalet. Enligt de första preliminära siffrorna efter det att vallokalerna i Storbritannien har stängt ser det dock ut som om May tappar sin majoritet i parlamentets 650 säten. 

Vad har det kommit för reaktioner än så länge på det som kommit fram utifrån tv-kanalernas undersökning?

– Det är väldigt färskt, och väldigt många står med näsorna över sina mobiltelefoner pratar med bekanta. Londonborna håller på att ta in resultatet ännu och många är luttrade. Vi har sett resultat i tidigare val också att de första prognoserna inte alltid håller hela vägen ut. Men gör de det, kan man åtminstone utgå från att det är någon som heter Theresa May som borde ha det väldigt svettigt i kväll där hon sitter på sitt kontor nu, säger Expressens utsända Magnus Falkehed.

"Fiasko"

Hur kan man sammanfatta Theresa Mays resa från det att hon utlyste nyvalet?

– Fiasko, kan man säga att det är ett fiasko för Theresa May. Det var det idealiska tillfället att få en majoritet på 400 av parlamentets 650 säten, och enligt det resultat vi har nu handlar det snarare om 300 eller lite till. Det här är ett bakslag, hon går helt klart försvagad ur det om det ser ut så här i morgon, säger Falkehed och fortsätter:

– Hennes auktoritet är undergrävd inom det egna partiet och inom landet också. Troligtvis var det ett klassiskt misstag som hon gjorde, hon trodde för mycket på sin egen person.

Vad har väljarna talat om när det gäller Theresa May de senaste dagarna och med tanke på att hennes popularitet minskat?

– Helt enkelt att hon ville  gå till val på brexit-frågan, att landet behövde någon som drar dem ur det här. Men för britter som jag pratat med är inte brexit den stora frågan. Många talar i stället om sjukvård, skola, säkerhet och terror och det var inte det som Theresa May tänkte att hon skulle gå till val på för några veckor sedan, säger Falkehed.