Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maximilliam, 4, kallas tjock – "Vill inte leva"

<p>Medicineringen gör att Maximilliam, 4, blir svullen. Men när han är utomhus kallas han för tjock, berättar mamma Martina Boström, 23.</p>
Foto: Privat
<p>Kränkningarna som Maximilliam får utstå har tagit hårt på familjen.</p>
Foto: Privat
<p>– Jag blir så förbannad och ledsen, man har inte rätt att kommentera någon annans liv så där. Särskilt inte när det är ett barn. De har ingen aning om bakgrunden till varför han ser ut som han gör., berättar Martina Boström.</p>
Foto: Privat
<p>På torsdagen skrev Martina Boström ett inlägg på Facebook där hon berättade om vad Maximilliam får utstå.</p>
Foto: Privat

Maximilliam, 4, tar mediciner efter komplikationerna av en benmärgstransplantation.

Medicinerna gör att han svullnar upp – men när han är ute kallar vuxna människor honom för tjock, berättar mamma Martina Boström.

– Han vill inte leva längre.

Maximilliam, 4, har genomgått en benmärgstransplantation efter att läkare 2012 konstaterade att han drabbats av Hurlers sjukdom.

För att överleva behövde han en ny benmärg – men operationen ledde till komplikationer som han fortfarande medicinerar för.

Medicineringen gör att Maximilliam blir svullen. Men när han är utomhus kallas han för tjock, berättar mamma Martina Boström, 23.

– Jag blir så förbannad och ledsen, man har inte rätt att kommentera någon annans liv så där. Särskilt inte när det är ett barn. De har ingen aning om bakgrunden till varför han ser ut som han gör.

"Tappar livsglädjen"

På torsdagen skrev Martina Boström ett inlägg på Facebook där hon berättade om vad Maximilliam får utstå.

"Men vet ni vad som skrämmer mig? Jo, ni vuxna som talar högt o tydligt om att man inte ska ge sina "tjocka barn" McDonald's, utan att ens tänka den tanken att han kanske är sjuk?", skrev hon.

Hon berättade om en händelse i kön i mataffären där två kvinnor, enligt Martina, sa "herregud, stackars barn som har sådana föräldrar som ger barnet godis när han är så tjock".

– Han hör och han ser. Han tappar ju livsglädjen när människor tar sig friheten att trycka ner honom så, berättar Martina.

Hoppas på tankeställare

Inlägget på Facebook har delats mer än 9 000 gånger.

– Jag hoppas att folk får sig en tankeställare och tänker efter innan de kommenterar andras utseende. Det är vidrigt.

Kränkningarna som Maximilliam får utstå har tagit hårt på familjen.

– Han vill inte leva längre. En fyraåring ska inte behöva höra att han är tjock eller att han inte ska äta lördagsgodis. Det är vidrigt.

Martina upplever också att hennes lämplighet som mamma ifrågasatts.

– Jag försöker bara bita ihop och göra det bästa av den här situationen. Men det är tufft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.