Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maximilan, 4,5 målade tavla av mammas mens

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
My, 22 tillsammans med konstnären Maximilian!
Foto: Privat

Maximilan, 4,5 år, frågade mamma My, 22, om vad mens är.

Nästa dag på förskolan målade han en tavla med mammas blödande underliv - och nu hänger den där på väggen.

– Han var liksom stolt  för att han hade förstått grejen, "mamma titta vad jag har ritat, jag vet att du blöder i bland", säger My Molin att sonen stolt berättade.

Det är i ett inlägg på Facebook och Instagram som My Molin i Vännäs i Västerbotten berättar om sonens uttrycksfulla konstverk som nu pryder väggen på hans förskola.

Uppgiften som barnen på förskolan fick var att måla ett självporträtt. Men Maximilian valde att ta ut de konstnärliga svängarna - och målade helt sonika sin mammas blodiga underliv.

"Så hänger den. Pryder väggen i hallen på förskolan, så alla föräldrar ska kunna se. Mitt blodiga underliv", skriver hon på sociala medier.


LÄS ÄVEN: Antonia, 28, vill att det ska vara billigare att ha mens 


My Molin berättar att inspirationen till sonens konstverk förmodligen kom från hans diskussion med mamma dagen innan om vad mens är.

– Det tar väl lite tid för honom att bearbeta, så får han väl upp egna bilder och tankar om hur det ser ut, säger hon.

Maximilians "självporträtt”
Foto: Privat

Frågor om mens

Förutom sonen Maximilian har My Molin också två döttrar. Hon berättar att de i familjen alltid varit öppna och diskuterat människokroppen och hur den fungerar. 

– De har undrat vad tamponger är och vi har pratat om att man blöder, det är oundvikligt med tre barn mellan två och fem år. För småbarn så förknippas ju blod med sår och smärta för dem. Blöder mamma från underlivet så blir de ju jätteoroliga, säger My Molin.

Hon menar att diskussionerna varit väldigt naturliga och ingenting som hon själv har tingat på sina barn.

– Jag tror absolut att det är en fördel att prata om allting från en låg ålder, mina barn vet hur bebisar blir till. Det skulle kännas så onödigt att dra en vit lögn eller linda in sådana saker för att sedan behöva släppa bomben att det blöder från mitt underliv när de är i tioårsåldern, fortsätter hon.

Att sonens expressiva konst nu pryder förskolans vägg är inte något hon tycker är jobbigt. På sociala medier har reaktionerna varit många.

– Många har skrivit hur konstnärlig den är, det är många som vill köpa den. Det känns så himla lustigt. Jag tycker så klart att den är finast i världen, det är klart att mina barn gör de finaste målningarna, säger My Molin.

Är den till salu?

– Nej, jag vet inte, det känns så himla märkligt. Men är det någon som verkligen vill ha ett exemplar så kan vi väl kopiera upp den.

https://www.instagram.com/p/BgB_2xcFnqP/?taken-by=expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.