Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Max Stenbeck är död – avled i New York

Foto: Robban Andersson

NEW YORK. Max Stenbeck, son till avlidne affärsmannen Jan Stenbeck, är död.

Han avled i New York i går.

Max Stenbeck blev 30 år.

– Jag lider verkligen med familjen, de har gått igenom så mycket tragiskt, säger Tele2:s förre vd Lars-Johan Jarnheimer.

Max Stenbeck var tillsammans med sin syster Cristina Stenbeck huvudägare till Kinnevik-koncernen via holdingbolaget Verdere, där Max Stenbeck var ordförande.

I går avled han av komplikationer av diabetes som han lidit av i 10 år.

"Han var en underbar bror, älskad fästman och hängiven morbror" skriver Kinnevik i ett uttalande.

Dödsfallet bekräftas av Kinneviks informationschef Torun Litzén.

Max Stenbeck växte upp på Long Island. Han bodde i New York i ett exklusivt townhouse skrev Svenska Dagbladet när Max tog en mer framträdande roll i familjens affärer 2013. Tidningen Fokus har uppger att han betalade fem miljoner dollar (drygt 40 miljoner kronor) för boendet på södra Manhattan.

"Mycket begåvad"

Enligt Affärsvärldens rapportering om familjen gick Max Stenbeck i den prestigefyllda internatskolan Choate Rosemary Hall i Connecticut som bland annat haft John F Kennedy bland sina studenter.

– Han var en mycket begåvad elev och gick flera krävande kurser, sa husfar John Faulkner till Affärsvärlden.

– Jämfört med andra jämnåriga var han väldigt kunnig i internationella frågor som politik och ekonomi. Jag tror att de hade att göra med familjens internationella affärer.

Hade tre syskon

Därefter gick Max vidare till New York University. Enligt en intervju med storasyster Cristina 2009 läste han "liberal arts i grunden, men med ekonomiinriktning".

– Det finns inget annat företag än Kinnevik som jag hellre vill lägga min kraft på, sa han till Dagens Industri i sin första intervju någonsin 2013.

Veckans Affärer uppskattade i december i fjol hans förmögenhet till 3 miljarder kronor.

Max Stenbeck efterlämnar syskonen Cristina, Sophie och Hugo Stenbeck. Han har också en halvbror, som är son till Jan Stenbeck.

Max pappa Jan Stenbeck dog 2002.
Foto: Sixten Johansson

Pappan Jan Stenbeck gick bort 2002, 59 år gammal.

Familjen vädjar om respekt för privatlivet. Vill inte ha blommor utan hellre donationer till American diabetes foundation.

Författaren och journalisten Per Andersson skrev en biografi över Jan Stenbeck.

– Jag har aldrig träffat Max, men när jag träffade Jan Stenbeck i Luxemburg 1997 berättade han, när vi satt i bilen, att han precis lämnat tillbaka Max till hans mamma; de låg i skilsmässa vid den här tiden. Jan hade haft Max någon vecka på sommaren. Han var så stolt över sin son, han skröt om honom och sa att han var jättebegåvad och samtidigt självständig.

"Det är fruktansvärt"

Förre näringsministern i Göran Perssons S-regering, Björn Rosengren har varit Kinneviks rådgivare i många år.

Han är djupt bedrövad när Expressen talar med honom.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att en ung begåvad man, i sina bästa år, ska gå bort. Jag beklagar verkligen det.

När fick du veta?

– Jag fick veta det under dagen. Men jag vill inte prata mer om saken, det måste du förstå, säger Rosengren.

Lars-Johan Jarnheimer var kompis med Jan Stenbeck och blev vd för Stenbecks Tele2, där han jobbade i många år. Nu är han ordförande i Ikea.

– Jag är förstummad. Tankarna går givetvis till Cristina och de övriga syskonen. Max var en jättefin kille, det här är oerhört tragiskt. Jag lider verkligen med familjen som har gått igenom så mycket tragiskt, säger Lars-Johan Jarnheimer till Expressen.

Svenske stjärnkrögaren var gudfar

Stjärnkrögaren Erik Lallerstedt, som var nära vän med Jan Stenbeck, mottog beskedet under tisdagskvällen med stor bedrövelse.

Erik Lallerstedt var Max Stenbecks gudfar.
Foto: Christian Örnberg

– Jag var hans gudfar, säger han och fortsätter:

– Föräldrarna såg till att han hade en "ekonomisk" gudfar och en "emotionell", och det var det som jag var. Det har inte sjunkit in och jag har inte hunnit prata med familjen än, säger han.

Affärsmannen och före detta journalisten Jörgen Widsell, en av Jan Stenbecks förtrogna, tog ofta hand om Max Stenbeck när grabben kom till Stockholm.

– Det var Max Stenbeck som var utsedd till att efterträda sin far, det var inte Cristina. Men jag tror inte att Max ville.

– Jag känner mig chockad. Max var en oerhört fin och begåvad kille på alla sätt. Han var extremt begåvad, säger Jörgen Widsell.

"Chockartat"

Vigo Carlund, mångårig vd i Kinnevik, har känt Max Stenbeck sedan han föddes. 

– Det är en chock, att en så ung människa går bort. Det var en jättetrevlig grabb så det här är rent bedrövligt. Det är tragiskt för familjen, säger han.

En annan som kände Max Stenbeck och hans syster Cristina är Carl-Fredrik Schéle. Han säger till Expressen:

– Max och jag har jagat ihop, senast i augusti då vi jagade ripa. Jag är chockad över dödsbeskedet. Max var intelligent och hade samma humor som pappa Jan – Max var en väldigt bra människa att vara med. Det var roligt att kunna ha kontakt med Jans barn eftersom jag var kamrat med Jan.

Carl-Fredrik Schéle skulle ha åkt till New York för att i sommar vara gäst på Max Stenbecks bröllop.

– Allt är nu så chockartat, säger Carl-Fredrik Schéle och tillägger:

– Jag kan tänka mig att Max skulle ha kunnat bli väldigt framgångsrik.

"Väldigt klok"

HC Ejemyr, som var med och startade Metro och var vice vd i MTG, säger:

– Jag träffade Max när han var yngre, han var mycket omhuldad av sin far Jan Stenbeck. Han var stolt över Max, det här känns väldigt tråkigt.

Pelle Törnberg var nära vän med Jan Stenbeck och blev så småningom internationell Metrochef.

– Max var en väldigt klok och smart och sympatisk person. Det ska man ju säga när någon har avlidit, men det skulle jag ha sagt för några dagar sedan också om du frågade mig. Det är förfärligt att han skulle ryckas bort så tidigt, säger Pelle Törnberg som visste att Max Stenbeck hade diabetes.

"En varm, ung kille"

Tv-profilen Robert Aschberg var en av de första journalister som Jan Stenbeck engagerade när han skulle ta sig in på mediemarknaden. Aschberg värvades från Expressen till tidningen Z och det var Jan Stenbeck som såg till att Aschberg blev programledare.

– Det var en varm, ung kille som var jävligt ordentlig och skötsam, säger han.

Aschberg träffade Max flera gånger och överraskades av det sorgliga beskedet.

– Jag blev väldigt förvånad för jag trodde att han hade ett långt och rikt liv framför sig – mycket välförtjänt. Jag visste inte att han hade varit så sjuk. 

"Kommer sakna Max enormt"

Max Stenbecks två kolleger på Basset Investment Group, Henry Guy och Ryan Darnell, hälsar i ett mejl till Expressen att de inte har några ytterligare kommentarer än det som de två publicerat på företagets hemsida:

”Som en sann entreprenör själv grundade Max Basset Investment Group år 2013 och har sedan dess delat med sig av en kombination av kapital, mentorskap och expertis till ett oräkneligt antal teknikföretag, tidigt i deras utveckling”.

Henry Guy säger i uttalandet att kollegerna kommer att sakna Max enormt.

– Max kvickhet, hans fasta hållning och hans omättliga nyfikenhet för ny och banbrytande teknologi. Vi kan inte tänka oss ett bättre sätt att hedra Max än att fortsätta att stötta och investera i passionerade entreprenörer, som liksom Max, lever sitt liv för att jaga drömmar.

Han avled i New York och blev 30 år gammal.
Foto: Pressbild
Max Stenbeck är död.
Foto: Robban Andersson
Här uppges Max Stenbeck ha haft sin bostad i New York.
Foto: Google Maps
Max pappa var finansmannen Jan Stenbeck som avled 2002.
Foto: SCANPIX
Så här såg Expressens förstasida ut 20 augusti 2002, dagen efter att Jan Stenbeck dog.
Här är en bild av extra-upplagan 20 augusti 2002.
Jan Stenbeck var huvudägare och en ledande kraft inom Kinnevik.
Foto: Roger Schederin
Expressens förstasida 22 augusti 2002.
Max syster Cristina Stenbeck.
Foto: Sven Lindwall
Cristina Stenbeck.
Foto: Christian Örnberg
Tv-profilen Robert Aschberg var en av de första journalister som Jan Stenbeck engagerade när han skulle ta sig in på mediemarknaden.– Jag träffade Max flera gånger. Han var en varm, snäll och bra kille, säger Aschberg.
Foto: Robert Eklund
Förre näringsministern i Göran Perssons S-regering, Björn Rosengren har varit Kinneviks rådgivare i många år.– Jag tycker att det är fruktansvärt att en ung begåvad man, i sina bästa år, ska gå bort. Jag beklagar verkligen det, säger han.
Foto: Sven Lindwall
1 / 12

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.