Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Max mobil började glöda när han sov

Max Huber vaknade av att hans Samsung-mobil började glöda.
Foto: Privat
Laddaren glödde och hade smält av hettan.
Foto: Privat
Plasten kring uttagen hade smält och telefon och laddare är trasiga. Men det började aldrig brinna.
Tillverkaren Samsung har erbjudit Max en lånetelefon och en klocka som plåster på såren.
Foto: Privat
"Vi hade änglavakt", säger mamma Ann Huber som väcktes av sin son och lyckades hindra olyckan.
Foto: Privat

Max Huber laddade sin Samsung-mobil över natten.

Tidigt på onsdagsmorgonen vaknade han av att det brände mot armen.

Laddaren glödde och hade smält av hettan.

– Vi hade änglavakt, säger mamma Ann Huber som väcktes av sin son och lyckades hindra olyckan.

MÅNGA LADDAR MOBILEN PÅ NATTEN

■■ Nio av tio svenskar i en undersökning laddar sin mobiltelefon på natten, enligt undersökning som försäkringsbolaget If gjorde 2013. I undersökningen svarade 88 procent av de tillfrågade att de laddade sina mobil eller surfplattor medan de sov.

■■ Enligt försäkringsbolaget kan batterierna i mobila enheter i extrema fall bli överhettade och börja brinna. Därför är det speciellt riskfullt att låta enheten laddas i en säng, fåtölj eller annat lättantänt material.

Källa: PC för Alla

Innan 21-årige Max Huber från Solna gick och la sig lämnade han sin Samsung-mobil på laddning. Vid 03-tiden på onsdagsmorgonen vaknade han av att det brände mot armen. Hans mobilladdare och mobil hade börjat pyra.

– Det var chockartat, säger Ann Huber, som väcktes kort därefter av sin son.

Laddare och telefon var glödheta. Plasten kring uttagen hade smält och telefon och laddare är trasiga. Men det började aldrig brinna.

– Det hade kunnat gå riktigt illa om inte Max hade vaknat. Hade han inte somnat med mobilen bredvid sig så att han brände sig, då hade det kunnat gå riktigt illa, säger Ann Huber.

"Hade änglavakt"

Samsung har erbjudit Max en lånetelefon och en klocka som plåster på såren. Men Ann kan inte släppa tanken på vad som hade kunnat ske om Max inte vaknat.

– Vi hade änglavakt. Det här hade kunnat påverka hela huset, säger hon.

Ann Huber kände till att mobilladdare kan fatta eld, men att det ofta handlar om kopior, och hade därför valt att använda originalladdare och -batteri.

Samsung: "Ingen brandrisk"

Mobiltelefonen som smälte är en Samsung Galaxy S4. Expressen/GT har tidigare rapporterat om en liknande incident med samma modell. Enligt Rickard Andersson, pressansvarig på Samsung, är det ingen risk att telefonen fattar eld.

– Bakstycket är tillverkat av flamsäkert material, så det uppstår ingen brandrisk för telefonen, säger han.

Samsung har tidigare haft problem med S4-telefoner som överhettats vid laddning. Då har felet berott på att det uppstått ett glapp eller att det kommit in ludd i telefonen.

– Det är inget stort problem och det finns inga planer på att återkalla produkter. Det rör sig endast ett fåtal fall, säger Rickard Andersson.

Samsung ska nu undersöka telefonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.