Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Max, 16, och tre av hans vänner dog i kraschen

Fyra tonårspojkar omkom i olyckan utanför Sundsvall. Hör polisen Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef berätta om olyckan.
Max tillsammans med mamma Margareta när de besteg Oxfjället tillsammans för två år sedan.Foto: Privat / Privat
Mamma Margareta beskriver sonen Max som ett matematiskt geni.Foto: Privat / Privat
Margareta fick beskedet om att hennes son Max hade dött av två poliser och en präst på söndagsförmiddagen.Foto: Privat / Privat
Det här bildkollaget på Max gjorde mamma Margareta inför hans 16-årsdag. På en av bilderna står han tillsammans med storasyster Moa i skidmundering.Foto: Privat / Privat

Margareta Larsson, 48, talade med sin 16-årige son Max vid tretiden under natten mot söndagen. 

En kvart senare var sonen och tre av hans jämnåriga kompisar döda – efter bilkraschen i Sörfors. 

– Han var den finaste och bästa med de högsta betygen, säger Margareta Larsson. 

Två tonårstjejer fick allvarliga och livshotande skador efter bilkraschen i Sörfors, under natten till söndagen. 

Såg prästen: ”Då förstod jag att han inte fanns längre”

Fyra jämnåriga killar miste livet och en av dem var Max, från den lilla orten Stöde utanför Sundsvall, som fyllde 16 år den 25 maj. 

Under söndagsförmiddagen fick familjen dödsbudet.

– Polisen kom. Första tanken var att Max var med i polisbilen och att de skjutsade hem honom. Men han var inte med dem. Det var två poliser och en präst. Då brast jag ihop och förstod att han inte fanns längre, säger mamma Margareta Larsson.

Besöket från poliserna och prästen var kulmen på en orolig natt för föräldrarna. 

Sonen och hans kompis var tillsammans med ett kamratgäng på omkring nio personer som körde epatraktorer och mopeder till Hassela för att vara med på cruisingen. Senare på kvällen när cruisingen var över satte sig Max och några av vännerna i en bil och åkte till en hamburgerkedja för att äta. 

Mamma Margareta till Max: ”Hör av dig vad som än har hänt

Margareta Larsson talade med sin son för sista gången vid tretiden under natten mot söndagen. 

– Då sa jag att ”nu jäklar får ni komma hem, det är bara så”. ”Nej, vi ska bara göra en grej innan”, sa han och slängde nästan luren i örat på mig. 

Mamma Margareta beskriver sonen Max som ett matematiskt geni.Foto: Privat / Privat

Margareta Larsson berättar att hon alltid ställde in larmet en gång i timmen när Max var ute på nätterna. 

– Jag ställde larmet på klockan fyra. Då svarade han inte. När jag ringde vid fem svarade han inte heller. Jag hade sprungit en Marathon-sträcka i Gävle under lördagen och vid halv sex på söndagsmorgonen slumrade jag till eftersom jag var så trött. Annars brukar jag alltid vara uppe tills han kommer hem eller åka och leta efter honom. 

Hon vaknade till framåt niotiden och skickade ett meddelande till sonen. 

– Jag skrev ”hör av dig vad som än har hänt, det spelar ingen roll vad det är”. Han svarade inte. Då sa jag att vi duschar, klär på oss och åker till hans kompis föräldrar. Innan vi hade hunnit äta frukost så kom polisen.  

Får stöd i sorgen av grannar, vänner och familj

Max och hans kompisar hade dött i kraschen ungefär en kvart efter att Margareta hade talat med sin son för sista gången. 

– Det snurrar fortfarande i huvudet. Jag har varit som i trans sedan det hände. Det finns inte ord. Jag hade gruvat mig så fruktansvärt över den kommande veckan eftersom jag skulle börja min första dag på mitt nya jobb på måndagen. Sedan kom det här på söndagen, säger Margareta Larsson när Expressen talar med henne sent under tisdagseftermiddagen. 

Vad har hänt sedan polisen besökte dig och berättade vad som hade hänt? 

– Jag har inte gjort någonting. I morse när jag klev upp så tänkte jag att i dag ska jag bara dammsuga, men jag har inte dammsugit än. Grannar har kommit hit med mat och hjälpt till att klippa gräset och vi har fått skjuts överallt dit vi ska. Vi har fått ovärderlig hjälp från grannar, vänner och familj. 

Om kraschen: ”Det var ungdomar som körde för fort, helt enkelt”

Har du funderat över hur olyckan gick till? 

– Ja, det har jag gjort. Det var ungdomar som körde för fort, helt enkelt. De var glada och spralliga. 

Under onsdagen ska det hållas en minnesstund i Stöde Skola där Max var elev. 

– Det är den bästa skolan. Eftersom vi bor i en så liten by så kommer hela byn att vara samlad, säger Margareta Larsson. 

Max hade lätt för sig i skolan och var speciellt duktig på matematik. I sjuan belönades han med skolans Nobelpris i naturorienteringsämnet.Foto: Privat / Privat

Hur skulle du beskriva Max? 

– Han var den finaste och bästa med de högsta betygen. Han var ett matematiskt geni och jätteduktig på teknik. Han gillade att argumentera och han fick alltid rätt, eftersom han alltid hade rätt. Han kunde så mycket och hade lärt sig så mycket. Vi är en sportfamilj och Max har spelat fotboll och åkt skidor, men det var inget han ville fortsätta med. Mot slutet var det kompisar och häng som var intressant. 

Det här bildkollaget på Max gjorde mamma Margareta inför hans 16-årsdag. På en av bilderna står han tillsammans med storasyster Moa i skidmundering.Foto: Privat / Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.