Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Max 100ml i säkerhetskontrollerna på flygplatser slopas: ”Game changer”

Så gör du reseupplevelsen smidigare.
I somras var det stundtals kaos på Arlanda på grund av personalbrist och högt restryck.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Storbritannien vill införa helt nya säkerhetskontroller.

På Heathrow testas nu systemet, där kravet på 100 ml-förpackningar och att visa upp elektronik ur väskan skrotas.

Det beskrivs som en ”game changer” för flygandet, och ett liknande upplägg planeras på Arlanda.

Många har upplevt stressen i säkerhetskontrollen.

Vätskan ska ha fördelats i förpackningar på max 100 ml, som ska stoppas i plastpåsar och läggas i en plastback.

De nya vätskekraven i säkerhetskontrollerna infördes 2006, efter att Storbritannien avslöjade terrorplaner om flytande sprängmedel på flygplan. Det var den största förändringen sedan 11 september-attackerna 2001.

Nu vill Storbritannien göra något nytt.

Landets transportdepartement har fattat beslut om att 3D-teknik ska ha installerats på landets storflygplatser senast sommaren 2024, enligt The Times uppgifter.

De nya reglerna beskrivs som en ”game changer” i flygbranschen, på grund av betydigt kortare kötid i säkerhetskontrollen. Dessutom kan plastanvändningen minska.

Kan scannas utan att tas ut

Myndigheter uppger för tidningen att man ser över reglerna, och att ett officiellt beslut kan väntas innan jul.

Den nya utrustningen ska kunna ge en högupplöst 3D-bild av föremålen i bagaget.

Det betyder att dator och vätskor kan scannas utan att de behöver plockas ut. Kravet på mindre förpackningar vätska tas också bort, enligt The Times. Resenärer kan alltså ta med sig dryck och större hygienbehållare genom säkerhetskontrollerna.

Tekniken testas redan nu på delar av Heathrow och Gatwick. 

– Vi rullar sakta ut det, säger Heathrow-chefen John Holland-Kaye till tidningen.

Det kommer att installeras ny teknik på Arlanda under 2023 – men det är ännu oklart om 100 ml-regeln slopas. EU måste fatta beslut om det först, enligt Swedavia.

”Under nästa år kommer en av Europas modernaste säkerhetskontroller att driftsättas på Arlanda. Den kommer att innebära ett stort lyft för våra resenärer eftersom tekniken innebär att man kan behålla både elektronik och vätskor i sitt bagage. Dessutom är ytorna där kontrollen byggs mer ändamålsenliga, vilket kommer förbättra flödena. Om mängden vätska som resenärer kan ta med sig i sitt handbagage framöver också kommer påverkas återstår att se då det bygger på gemensam EU-lagstiftning.”, skriver Swedavia en kommentar till Expressen.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hård kritik mot den nya säkerhetskontrollen, med utrustning från det kinesiska bolaget Nuctech med kopplingar till Kinas militär. Transportstyrelsen har krävt att Swedavia vidtar ett antal åtgärder innan driftsättningen.

Få en billigare resa – 7 smarta tips

Knepen som kan maximera din upplevelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.