Mauricio Rojas i hetluften efter uttalande om Chile

Mauricio Rojas är docent i ekonomisk historia och sitter för närvarande i Moderaternas integrationskommissions expertgrupp.
Foto: Skärmavbild / Kanal 13
Mauricio Rojas.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Tidigare riksdagsledamoten Mauricio Rojas, 69, har under fyra dagar 2018 varit kulturminister i Chile.

Nu möts han av kritik efter att under ett tv-framträdande ha sagt att det kommer krävas höga kostnader, även i människoliv, för att återställa ordningen i Chile. 

”Jag menade det som är uppenbart: Att återställa ordningen kommer inte att vara en enkel eller smärtfri uppgift”, svarar Mauricio Rojas.

Svensk-chilenske Mauricio Rojas är tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet och är nu med i Moderaternas integrationskommissions expertgrupp.

Under torsdagsmorgonen chilensk tid gästade han chilenska Kanal 13 för att diskutera de senaste veckornas massdemonstrationer i landet. 

Under intervjun gjorde han ett uttalande som väckt mycket kritik och uppmärksamhet på sociala medier, både i Chile och i Sverige. 

– För att återupprätta allmän säkerhet måste mycket hårda åtgärder vidtas, med höga kostnader, även i människoliv, sa han till programledaren. 

Massdemonstrationerna och kravallerna i Chile har hittills orsakat åtminstone 26 dödsfall och 4 000 skadade, enligt AP. 

Uttalandet gjorde att Rojas snabbt blev ett trendande ämne på Twitter i Chile, rapporterar chilenska nyhetssajten La Cuarta som skrivit om händelsen. 

Senatorn om Rojas uttalanden: ”Hatbudskap”

Den chilenska senatorn Guido Girardi skrev att han tyvärr var inte var förvånad över att en tv-kanal ger utrymme åt hatbudskap, som motiverar kränkningar av mänskliga rättigheter, från Mauricio Rojas.

Även på svenska Twitter är det många som reagerat på Rojas uttalande.

Mauricio Rojas håller dock fast vid att fler liv kommer krävas för att lugnet ska återvända till Chile. I ett mejl till Expressen utvecklar han uttalandet:

”Jag menade det som är uppenbart: Att återställa ordningen kommer inte att vara en enkel eller smärtfri uppgift. Många starka krafter (politiska extremister, kriminella, narkomaffior, fotbollshuliganer, osv) står bakom det extrema våldet som har härskat i Chile under flera veckor och bara de som inte har sett, eller inte vill se, det som har inträffat kan tro att detta kan ordnas utan hårda åtgärder.”

https://twitter.com/guidogirardi/status/1200121218625671168https://twitter.com/agnetaberge/status/1200186555610075136

Mauricio Rojas sitter i M:s integrationskommission

Rojas menar dock att de krafterna inte ska kopplas samman med de fredliga demonstranterna.

”Detta har ingenting att göra med de fredliga demonstrationerna, som tyvärr används av våldsverkarna för att utföra sina illdåd. Det avgörande är det politiska stödet som detta fordrar och en strikt respekt för lagarna och de mänskliga rättigheterna”, skriver han.

Mauricio Rojas är docent i ekonomisk historia och sitter för närvarande i Moderaternas integrationskommissions expertgrupp. Under ett tal på Moderaternas Sverigemöte i april uttalade sig partiledare Ulf Kristersson om värvningen av Rojas: 

– Hade Sverige för 20 år sedan tagit honom på större allvar, hade den här kommissionen inte behövts i dag.

Mauricio Rojas kulturminister i Chile – under fyra dagar

Moderaterna kommenterar Rojas uttalande: 

– Mauricio Rojas har själv förklarat vad han menar både i ett långt tv-inslag och i efterföljande kommentarer. Han har beskrivit ett mycket allvarligt läge. Det är en sakbeskrivning, inte en utveckling han önskar sig. Han har också betonat betydelsen av en strikt respekt för lagarna och mänskliga rättigheter, säger Andreas Hamrin, presschef på Moderaterna. 

Mauricio Rojas var under flera år riksdagsledamot för Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, fram till 2006. 

I Chile, sitt födelseland, är han mer känd för att ha varit strategisk rådgivare och talskrivare åt Sebastian Piñera. Och under fyra dagar 2008 kulturminister innan han tvingades avgå efter att det framkommit att han kallat ett museum om militärdiktatorn Augusto Pinochet för ”en bluff som förfalskar landets historia”, i boken ”Dialogo de Conversos” som han skrivit tillsammans med Chiles tidigare utrikesminister, Roberto Ampuero. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.