Mauds misstag hotar alliansen

Publicerad
Uppdaterad
Nu slår Saabkrisen - mot C-ledaren Maud Olofsson.
Centerpartiet faller handlöst i senaste väljarbarometern från Expressen/Demoskop och får rekordlåga 3,1 procent.
- Om det här skulle bli valresultatet utplånas alliansen helt, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.
Expressen/Demoskops väljarbarometer är en rejäl kalldusch för Maud Olofsson. Centerpartiet störtdyker till 3,1 procent av väljarstödet - ett tapp på hela 2,5 procentenheter och den lägsta noteringen någonsin hos Demoskop. Om det vore val i dag skulle partiet åka ur riksdagen med huvudet före.
- Det har varit ett långvarigt tapp men den här siffran är extrem, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop och pekar på flera aktuella frågor, bland annat Saab, som gått emot partiet.
Statsvetaren Henrik Oscarsson tror också att debatten om regeringens hantering av Saab och Vattenfall skadat Maud Olofsson.
- Regeringen är ju i blåsväder när det gäller näringspolitiken där Maud Olofsson är ansvarig. Men det kan också vara kärnkraften som spökar. Elpriserna stiger och folk funderar över energipolitiken.

"Kan framstå som smågnällig"

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, håller med.
- Väljarna har inte uppfattat att Maud Olofsson har hanterat affärerna kring Vattenfall och Saab på ett bra sätt.
- Hon hade tidigare en storhetstid, men nu har detta minskat. Tvärtom kan hon nu framstå som lite smågnällig.
Maud Olofsson, som är på semester i Sydafrika, hälsar via sin presssekreterare att hon inte kommenterar opinionsundersökningen.
Partisekreteraren Anders Flanking:
- Vi har haft en höst där partiledaren fått ägna mycket tid åt att hantera kriser. Om det blir mycket fokus på det så tappar vi fokus på de andra viktiga frågorna, säger Flanking.
Men Centerpartiet är inte ensamt om att ha stora problem. Både KD och V hamnar också under fyraprocentspärren i Demoskops väljarbarometer vars siffror skulle göra att S och MP skulle kunna ta regeringsmakten utan V.
- Om det här skulle bli valresultat utplånas alliansen helt. Oppositionen skulle få egen majoritet, säger Henrik Oscarsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag