Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olofssons självkritik – försvarade Aldebe

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: SVT

Redan för tolv år sedan ville den nu sparkade C-nämndemannen Ebtisam Aldebe införa särskilda lagar för muslimer i Sverige. 

Dåvarande partiledaren Maud Olofsson hade då förtroende för Aldebe.

I dag är hon självkritisk och säger att det var rätt att Aldebe blivit utesluten ur Centerpartiet.

– Vi skulle ha varit mycket mer tydliga med att bor man i Sverige så är det vissa värderingar som gäller, säger hon i kvällens "Bara politik" i Expressen TV.

Ebtisam Aldebe var tredje namn på Centerpartiets riksdagslista i Stockholm när hon medverkade i SVT:s Rapport i april 2006. Hon menade då att det borde gälla särskilda arvsrättslagar för muslimer i Sverige. 

– Mannen ska alltid ta hand om kvinnan och om kvinnan ärver en del så får hon behålla det för sig själv och mannen som ärver två delar ska då ta hand om hennes försörjning, sa Ebtisam Aldebe i tv-programmet. 

Den dåvarande partiledaren Maud Olofsson, som i kväll frågades ut i Expressens politikmagasin "Bara politik", uttalade då sitt förtroende för Ebtisam Aldebe.

– Hon ställer ju upp på de värderingar vi har och partiets inställning är ju att arvslagarna som gäller i Sverige ska gälla alla som bor här, sa Maud Olofsson då.

Maud Olofsson: Rätt att hon uteslöts

Därefter har Ebtisam Aldebe kandiderat till riksdagen för Centerpartiet både 2010 och 2014. 

Men efter uppmärksamheten kring domen i Solna tingsrätt, där en man friades från misshandel med motiveringen att han var från "en bra familj", uteslöts Aldebe och hennes partikamrat Hasan Fransson i måndags ur Centerpartiet. 

I kvällens "Bara politik" var Maud Olofsson självkritisk och berättar om situationen 2006:

– Vi hade en diskussion med henne då och ställde frågan: Ställer du upp på våra värderingar i C och hon svarade ja.

Olofsson säger att det nu var rätt att Aldebe uteslöts:

– Det fanns inget annat sätt än att få henne utesluten. Det var rätt, absolut. Vi skulle ha varit mycket mer tydliga med att bor man och lever i Sverige och vill vara svensk medborgare så är det vissa regler och värderingar som gäller. Punkt slut.

Om domen i Solna tingsrätt säger hon:

– Det är förfärligt. Jag tycker att det är jättekonstigt att man skriver en sådan dom. Att en domare författar en sådan dom är konstigt. Jag föreställer mig att man skulle förklara att: "I Sverige gäller svenska lagar och är ni nämndemän ska ni följa svenska lagar. Det är inga andra lagar som gäller här". Det kan jag väl tycka skulle vara en hantering.

Olofsson var partiledare i över tio år

Maud Olofsson var partiledare för Centerpartiet i över tio år, mellan 2001 och 2011. Hon är sedan 2012 ordförande för besöksnäringens branschorganisation Visita.

I kvällens "Bara politik" recenserade hon också statsminister Stefan Löfven och talade om behovet av fortsatta skattesänkningar. 

I programmet blev det också en debatt om flygets framtid mellan Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström och Kristdemokraternas kommunalråd i Linköping, Sara Skyttedal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!