Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maud Olofsson vägrar svara om Nuonaffären

Expressen.se mötte näringsministern Maud Olofsson utanför branschorganisationen Visitas avslutning på 2014 år stämma.

Maud Olofsson fortsätter att fly frågorna om Nuon.

När Expressen.se ställde den tidigare näringsministern till svars under kvällen vägrade hon svara.

– Nu är jag här för att jag blivit vald till ordförande i Visita och jag vill gärna koncentrera mig på det. Och så låter jag KU göra sitt jobb, säger hon.

FRÅGORNA TILL MAUD - SOM HON INTE VILLE SVARA PÅ

När Reinfeldt frågades ut av KU pekade han ut dig som ansvarig för att inte ha genomfört beredningen tillsammans med finansdepartementet. Varför gjorde du inte det?

– Nu är jag här för att jag blivit vald till ordförande i Visita och jag vill gärna koncentrera mig på det. Och så låter jag KU göra sitt jobb.

 

Vi har fler frågor till dig. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa också att PM:et om din kontakt med honom och inre kabinettet är felaktigt och inte speglar hur det gick till. Har Reinfeldt fel, eller är PM:et fel?

– Nu är jag vald som ordförande i Visita i dag och jag tycker att det är ett jättefint uppdrag. Och vi har att jobba med frågor som rör turistnäringen, vi kommer engagera oss i dubbelstöten så att man inte tar bort sänkning av restaurangmomsen och sänkning av arbetsgivaravgiften för unga. Och sen ska vi koncentrera oss på att stärka den branschen och se till att vi får fler företagare och fler jobb i Sverige. Det är det jag kommer att jobba med nu.

Du måste ändå kunna svara på Maud Olofsson. Finansminister Anders Borg sa till KU att han fick veta om att köpet var klart via medierna. Stämmer det?

Inget svar. (Maud Olofsson går i väg)

 

Tidigare budgetchefen Bo Netz säger att ditt klartecken till Nuonaffären aldrig nådde finansdepartementet, de fick inte ge sin slutliga bedömning. Är det sant? Varför blev det så?

Den frågan hann Expressens reporter inte ställa då Maud Olofsson gått i väg.

Expressen.se mötte under måndagskvällen näringsministern Maud Olofsson utanför branschorganisationen Visitas avslutning på 2014 år stämma - middag och underhållning på Operaterrassen. Maud Olofsson var på plats i egenskap av organisationens nya styrelseordförande.

När den förre Centerledaren fick tre frågor om sin del i Nuonaffären vägrade hon kommentera just det.

– Nu är jag här för att jag blivit vald till ordförande i Visita och jag vill gärna koncentrera mig på det. Och så låter jag KU göra sitt jobb.

Tidigare under måndagen kom beskedet från Annie Lööf att hon tycker det är "rimligt" att Maud Olofsson inte ger några intervjuer om Vattenfalls kritiserade mångmiljardköp av Nuon.

– Hon har ju valt att inte gå till KU och har redogjort i ett brev för att hon inte har något mer att tillägga. Och då är det väl rimligt att hon inte heller ger några mediala kommentarer, säger Annie Lööf.

Vägrade svara

Statsminister Fredrik Reinfeldt vittnade i KU för snart två veckor sedan om statliga Vattenfalls köp av holländska Nuon 2009. Precis som finansminister Anders Borg vidhöll han då att han inte kände till 97 miljarder-affären i förväg.

Maud Olofsson har tidigare sagt att hon informerade regeringens inre kabinett, där finansministern och statsministern ingår, om köpet den 11 februari 2009.

Som stöd för sin version har hon ett PM som upprättades på näringsdepartementet. Av det framgår att Reinfeldt ska ha varit informerad.

KU ville att Maud Olofsson skulle komma och svara på frågor - men hon vägrade. Hon har motiverat sin tystnad med att kommentarer kommer först efter det att KU:s ledamöter är klara med sin granskning.