Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maud Olofsson vägrar förklara sig om Nuon

Förra centerledaren Maud Olofsson har tidigare sagt att hon tar fullt ansvar för den kritiserade Nuon-affären. Men i dag blev det känt att hon vägrar komma till riksdagens konstitutionsutskott, KU, och förklara sig. Foto: Robban Andersson
Här är Maud Olofssons brev till KU: Därför tänker jag inte vittna
...fortsättning på brevet.

Förra centerledaren Maud Olofsson har tidigare sagt att hon tar fullt ansvar för den kritiserade Nuon-affären.

Men i dag blev det känt att hon vägrar komma till riksdagens konstitutionsutskott, KU, och förklara sig.

- Det är helt oacceptabelt om en före detta minister på det viset ska kunna stoppa eller begränsa en granskning, säger Peter Eriksson till TT.

 

Inte heller Elisabeth Thand Ringqvist, tidigare sakkunnig hos Olofsson, vill komma, enligt uppgifter till Expressen.se.

Så sent som i februari i år kom det fram att dåvarande näringsministern Maud Olofsson varnades för politiska risker med att säga nej till Vattenfalls dyra köp av Nuon 2009 - i dag en affär som betraktas som ett praktfiasko.

Konstitutionsutskottet granskar just nu ministrarnas ansvar för jätteaffären.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) har tidigare sagt att en av huvudfrågorna är att nagelfara vilka i regeringen som visste vad och när.

Men nu vägrar alltså både Maud Olofsson och Elisabeth Thand Ringqvist, i dag ordförande för Företagarna, att komma till KU.

- För en minister som avgått finns ingen skyldighet att komma men jag tror aldrig det har hänt att ett statsråd som kallats inte dykt upp, har Peter Eriksson tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

Just Maud Olofsson är en nyckelfigur i det politiska spel som följt på Nuon-affären.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) säger att KU ser väldigt allvarligt på att Maud Olofsson vägrar komma till utskottet.

- Vi beslutade på utskottet att vi ska försöka få Maud Olofsson att ändra sig. Jag har haft ett långt samtal med henne där jag påpekade att det är allvarligt att hon inte vill komma, säger Eriksson till TT.

- Jag tror att det är dåligt för henne och för Centern att en före detta minister inte kommer. Många kommer att undra vad det är för frågor hon inte vill svara på, säger han.

Maud Olofsson anser, enligt honom, att många år har gått sedan affären och att hon inte har något att tillföra.

KU kan inte tvinga avgångna ministrar att komma till utfrågningar, men ministrar som sitter i regeringen är skyldiga att infinna sig. Peter Eriksson säger att det, enligt vad han vet, är 20 år sedan sist någon vägrade komma.

- Det är helt oacceptabelt om en före detta minister på det viset ska kunna stoppa eller begränsa en granskning, säger Peter Eriksson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att Maud Olofsson, som reglerna är utformade, inte behöver komma till KU för att svara på frågor eftersom hon har slutat som minister. Det är upp till henne att avgöra om hon vill komma, anser han.

TT: Alldeles oavsett vad reglerna säger, tycker du att hon borde komma?

- Fast det är reglerna som måste vara utgångspunkten och jag kommer att komma till KU, säger Fredrik Reinfeldt till journalister efter att ha informerat riksdagen om förra veckans EU-toppmöte.

- Jag har som regeringschef det samlade ansvaret att uppträda inför KU och kan svara på alla frågor, säger han.

Granskningen i KU ska vara klar i maj.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!