Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Maud Olofsson: "Står för vad jag har sagt"

Publicerad
Uppdaterad
Näringsminister Maud Olofsson (C) medger nu att de senaste dagarnas turbulens kan vara till skada för regeringen.
I en intervju med Expressen, om stormen i Vattenfall, säger hon:
- Så är det alltid när något ifrågasätts. Men den som inte blir omdiskuterad i sådana här sammanhang har gjort för lite.
I radions P1 i går morse grälade Maud Olofsson med både språkröret Maria Wetterstrand (MP) och programledaren Camilla Kvartoft. Det är uppenbart att näringsministern är hårt pressad av stormen runt Vattenfall.
Nu väntar riksdagspolitikerna på en förklaring.
I Expressen i går konstaterade näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter (FP) att näringsministerns uttalanden i medierna framstår som ganska motsägelsefulla och kryptiska.
- Jag pratar med Karin Pilsäter inte via medier utan direkt, svarar Maud Olofsson.

"Man måste våga vara tuff"

De rödgröna oppositionspartierna varnar för att Vattenfalls kolkraftsinvesteringar skadar Sverige och EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt inför de känsliga klimatförhandlingarna i Köpenhamn.
- Vattenfall har gjort en del investeringar för att minska utsläppen av koldioxid. Man har bytt ut en del av kolen för att satsa på biobränsle. Men det finns en turbulent diskussion ute i Europa kring Vattenfall, medger Maud Olofsson.
Har den senaste veckans turbulens skadat dig och regeringen, tror du?
- Så är det alltid när något ifrågasätts. Men den som inte blir omdiskuterad i sådana här sammanhang har gjort för lite. Jag tror man måste våga vara tuff och stå på sig när man har den här rollen.
Har du någon anledning till självkritik?
- Jag kan bara konstaterar att det är många ord som lagts i min mun, ord som jag aldrig har sagt. Men jag står för vad jag har sagt.
Avtalet där Josefsson pantsatte hela företaget tecknades redan förra året. Hur kommer det sig att du nu säger att du inte kände till det?
- Josefsson säger ju själv när avtalet tecknades att de fulla konsekvenserna inte framgick. Och det är ju förklaringen till att de inte har beskrivit det här för näringsdepartementet.
Inför valet 2006 kom allianspartierna överens om att behålla det statliga ägandet av Vattenfall. Men nu öppnar Folkpartiledaren Jan Björklund för en försäljning av delar av bolaget under nästa mandatperiod.
Och Maud Olofsson säger inte kategoriskt nej:
- Det är problematisk med detta starka statliga ägande, inklusive Vattenfall.
Fredrik Reinfeldt vill varken kommentera framtida ägande av Vattenfall eller de senaste dagarnas bråk runt Vattenfalls tyska avtal.
- Maud Olofsson för regeringens talan, säger han.
Han avfärdar oppositionens farhågor om att affären skadar Sverige inför klimatförhandlingarna.
- Det är ett försök att partipolitisera frågan. Detta har ingen sakpåverkan på våra klimatdiskussioner som handlar om att få fram ett avtal som löser klimatutmaningarna från 2013 och framåt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag