Förre centerledaren Maud Olofsson i stor intervju. Foto: Anna-Karin NilssonFörre centerledaren Maud Olofsson i stor intervju. Foto: Anna-Karin Nilsson

Förre centerledaren Maud Olofsson i stor intervju.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Maud Olofsson intervjuas av Expressens politikreporter Niklas Svensson. Foto: Anna-Karin NilssonMaud Olofsson intervjuas av Expressens politikreporter Niklas Svensson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Maud Olofsson intervjuas av Expressens politikreporter Niklas Svensson.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Maud Olofsson gillar inte Anna Kinberg Batras närmande til SD. Foto: Anna-Karin NilssonMaud Olofsson gillar inte Anna Kinberg Batras närmande til SD. Foto: Anna-Karin Nilsson

Maud Olofsson gillar inte Anna Kinberg Batras närmande til SD.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Det går bra för Centerpartiets Annie Lööf just nu. Foto: Bobbo LauhageDet går bra för Centerpartiets Annie Lööf just nu. Foto: Bobbo Lauhage

Det går bra för Centerpartiets Annie Lööf just nu.

 Foto: Bobbo Lauhage
Maud Olofsson hyllar sin efterträdare Annie Lööf. Foto: Anna-Karin NilssonMaud Olofsson hyllar sin efterträdare Annie Lööf. Foto: Anna-Karin Nilsson
Maud Olofsson hyllar sin efterträdare Annie Lööf. Foto: Anna-Karin Nilsson
Näringslivsminister Mikael Damberg. Foto: Tomas LeprinceNäringslivsminister Mikael Damberg. Foto: Tomas Leprince
Näringslivsminister Mikael Damberg. Foto: Tomas Leprince

Maud Olofsson slår tillbaka i stor intervju

Publicerad

Alliansens moder slår tillbaka mot näringsminister Mikael Damberg om Postkaoset.

Samtidigt får både Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson sina fiskar varma – och Moderaternas närmande till SD sågas:

– Det tycker jag naturligtvis inte om, säger den förra Centerledaren Maud Olofsson, i dag styrelseproffs och framgångsrik egenföretagare.

Det som inte dödar, det härdar.

Det var budskapet från Maud Olofsson till efterträdaren Annie Lööf när det blåste som hårdast.

Sedan dess har Centerpartiet blivit nästan fyra gånger större. Partiet får 11,1 procent i Demoskops februarimätning.

– Hon är väldigt, väldigt duktig och har vuxit in i rollen på ett fantastiskt fint sätt, säger Olofsson om sin efterträdare Annie Lööf. Hon fick ju en väldigt tuff start och hon tog sig igenom det, och det gör ju en väldigt, väldigt stark.

Har Annie Lööf förändrats som partiledare?

– Ja, det är klart att hon har. Hon är ju mycket tryggare i sin partiledarroll och i sin framtoning och i sin övertygelse. Människor känner att hon menar allvar. Hon är djupt engagerad i öppenhetsfrågor, mot orättvisor mot unga tjejer som blir könsstympade, eller vad det nu kan vara. Hon är också engagerad i att företag skapar jobben, och i landsbygdens förutsättningar. Det kommer inifrån.

Maud Olofsson hyllar sin efterträdare Annie Lööf.Foto: Anna-Karin Nilsson

"Kliar i fingrarna"

Hemma vid köksbordet händer det att maken Rolf Olofsson fortfarande möter partiledaren Maud Olofsson – som högt, ilsket och engagerat ifrågasätter politiska motståndare, deras motiv och förslag.

– Det är klart att när jag ser saker och ting hända så kliar det i fingrarna, när man vet att det går att göra saker bättre. Jag kommenterar hemma vid köksbordet med Rolf.

Det kliade till exempel när hon nyligen såg bilden från Irans huvudstad Teheran med kvinnorna i den svenska delegationen – i slöja – framför Stefan Löfven och Irans president.

– Jag tyckte det var ganska provocerande att se det. Bilden var förfärlig.

Mötet borde i stället arrangerats på den svenska ambassaden i Teheran, anser hon. Utan slöjor.

Handelsminister Ann Linde med slöja i Iran.Foto: Anna-Karin Nilsson

En annan sak som överraskade den tidigare Centerledaren var Moderaternas helomvändning för en månad sedan, när Anna Kinberg Batra öppnade för att förhandla med Sverigedemokraterna.

– Ja, det måste jag säga.

Du trodde inte att det skulle komma?

– Nej, jag trodde inte det. Och framför allt inte på det sätt som hon gjorde det, utan att prata med sina kolleger innan. Det vilar ett stort ansvar på den som leder det största partiet. Om du ska få ihop det här så måste du hela tiden koordinera vad du gör. Det tycker jag inte att man gjorde.

Vad tycker du om att Moderaternas närmande Sverigedemokraterna?

– Nej, det tycker jag naturligtvis inte om.

Så vad innebär detta för alliansen?

– Det är svårt för mig att säga, men vi måste bort från spelet och in i åtgärder och förslag vad man ska göra för att lösa samhällsproblemen. Om man går ifrån spelteorierna kommer man att väcka ett större engagemang. Spekulerandet om regeringsbildning tar energi från sakpolitiken.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: Sven Lindwall

"Finns ett behov av ledarskap"

Samtidigt hävdar "alliansens moder", som hon ibland också kallar sig själv, att oppositionen i dag inte är tillräckligt utmanande.

– Då skulle inte siffrorna se ut som de gör.

– Mer än någonsin finns ju ett behov av ett ledarskap och vägledning kring vart vi är på väg. Hur gör vi nu så att det blir en framgångssaga med alla dessa människor som kommit till vårt land? Vi behöver ändra på jättemycket saker. De som inte vågar utmana strukturer och system, de kommer aldrig att lösa problemen.

Maud Olofsson upprepar flera gånger att också medierna har ett ansvar.

– Ge människor en möjlighet att förstå vad man vill göra om man får regeringsmakten. Människor vill veta hur vi ska klara jobben. Hur ska företagen få arbetskraft? Hur ska vi få välfärdssystemen att fungera? Hur ska vi skapa trygghet? Nu sitter en liten klubb och pratar, och utanför pågår något helt annat.

Föreslår en total översyn

Maud Olofsson lanserar idén om en total översyn av alla myndigheter i landet. De är för stora och kostar för mycket i dag. Arbetsförmedlingen är en bra början.

– Socialdemokraterna och vänsterpartisterna tycker alltid att vi ska höja skatterna, men det kan vi inte hålla på med hur länge som helst. Man har verkligen anledning att fundera på om vi har den mest effektiva strukturen i dag.

Kanske krävs det erfarna politiker som är "på väg ut" för att våga genomföra detta, gissar hon.

Ett sådant namn skulle kunna vara: Maud Olofsson. Eller?

– Om politiken i Sverige kom överens om att vi skulle ta oss an den här uppgiften, då tror jag vi är ett antal som skulle tacka ja, säger hon.

Sverigedemokraternas framgångar har en enkel förklaring, hävdar hon.

– De har lyckats skapa samma bild som Donald Trump, att medierna är kassa och att det finns en maktelit som inte lyssnar och förstår. De hävdar att det finns en annan sanning.

USA:s president Donald Trump.Foto: Ron Sachs/IBL POLARIS

Men kan de inte ha en poäng?

– Det faktum att vi inte löst integrationsfrågorna på ett bra sätt har skapat grogrund för människors oro. Vad är då enklare än att komma med lösningar som "stäng gränsen" och ta bort alla insatser för migration och integration, då har vi pengar över till fler lärare och sjuksköterskor. Det är bara det att inte är görligt, men det är effektiva budskap om man är populist.

Varför är det inte görligt att stänga gränserna?

– Därför att vi inte vill det. Öppna gränser har tjänat Sverige oerhört väl under alla dessa år. Det är handel med omvärlden som har skapat välståndet. Om vi stänger gränserna ska vi bara beredda på att välståndsutvecklingen stannar av.

Så hur farlig är Donald Trump?

– Jag tror att han är väldigt farlig. Om han startar en era av stängda gränser och att man vänder sig inåt, då är det extremt farligt för ett land som Sverige med tio miljoner invånare långt uppe i Europa.

"Jag var så himla ledsen"

Sedan flera år tillbaka sitter Maud Olofsson i Hillary Clintons ledarskapsråd International Council on Womens Business Leadership, ICWBL. Men de har inte hörts efter presidentvalet.

– Jag tror att hon behövt landa i det som hände.

Maud Olofsson befann sig i Nya Zeeland när valresultatet kom.

– Jag var så himla ledsen. Dels över alla lögner, men också över alla utfall mot kvinnor och över att bristande kompetens gick hem. Det var så nedslående.

Hillary Clinton föll mot Donald Trump i presidentvalet i USA.Foto: Bfa/Rex/Shutterstock

Varför förlorade Clinton?

– Hon förknippades med etablissemanget, och den retoriken var ju framgångsrik. Populisterna pratade om en maktelit och mediernas misslyckande, och vi såg ett fundamentalt underskattande av politisk kompetens. Men att vara politiker är ett avancerat uppdrag. Det krävs kunskap och erfarenhet för att leda ett land. Nu har vi ett fullskaligt försök med de som inte kan.

Och inte ser det bättre ut om man blickar österut där Vladimir Putin styr.

Vi har varit naiva, enligt den tidigare Centerledaren.

– Det är ryssarnas självbild om det ryska imperiet som gör att Putin vinner framgång.

"Titta på vad Ryssland gör"

Men det är inte det militära hotet som skrämmer mest, enligt Maud Olofsson.

– Titta på vad Ryssland gör, hur de finansierar populistiska rörelser. Titta på relationen med Le Pen i Frankrike och med Sverigedemokraterna här hemma. Titta på Polen och Ungern. De jobbar effektivt med att bygga upp populismen. Det kan till och med leda till att det väljs presidenter med den inriktningen.

Så det ligger i ryssarnas intresse att försöka påverka även det svenska valet nästa år?

– Absolut.

Och de kommer att försöka?

– De försöker redan, det är jag övertygad om. Det kan inte vara någon slump att de populistiska partierna – där Sverigedemokraterna ingår – är oerhört välkoordinerade och välfinansierade. De har verktyg som kostar. Var kommer pengarna ifrån?

Tror du att Sverigedemokraterna får pengar från Ryssland?

– Pengarna kommer någonstans ifrån i alla fall… Jag vet ju från internationella samarbeten hur ont om pengar det är i de politiska partierna.

Förre centerledaren Maud Olofsson.Foto: Anna-Karin Nilsson

Längtar inte tillbaka till hetluften

Någon längtan tillbaka till den politiska hetluften har hon inte – alla åsikter till trots.

– Var sak har sin tid.

I det egna bolaget ROMO Norr AB fanns för ett år sedan tillgångar på närmare sex miljoner kronor. Varje år gör hon och maken ett par miljoner kronor i vinst.

– Vi politiker får ju ofta höra att vi inte kan försörja oss själva och lever på pensioner. Men jag tar inte ut en krona. Det är så himla skönt. Jag bestämde mig för det, att visa mig själv och min omgivning att jag kan klara att försörja mig själv.

Maken Rolf är vd i bolaget och sköter det administrativa.

– Men jag är styrelseordförande.

Så du kan avsätta honom?

– Hire and fire, ja, haha.

I 36 år har de hängt ihop, 35 som gifta. Han har strukit hennes kläder, lagat hennes mat – och även fått hoppa in som hennes pressekreterare.

– Om du är kvinna och partiledare så är det viktigt att du har en man som fattar vad du gör och uppskattar det du gör, och som är beredd att ställa upp på det.

Slår tillbaka mot Damberg

För åtta år sedan drev hon som näringsminister igenom sammanslagningen av den svenska och danska posten. Ett bolag som nyligen redovisade en förlust på nästan 1,9 miljarder kronor.

– Ett äktenskap jag ärvt av Maud Olofsson, sa näringsminister Mikael Damberg.

Näringslivsminister Mikael Damberg.Foto: Tomas Leprince

Nu slår hans företrädare på den posten tillbaka. Några alternativ fanns egentligen aldrig. En sammanslagning var nödvändig, hävdar hon.

– Det är ju lätt att skylla i från sig och lämna sitt ansvar, säger Maud Olofsson, och fortsätter:

– Vi behövde bli större för att kunna möta e-handelns utbyggnad när den vanliga brevhandeln minskade. Styrelsen gjorde analysen att ett större bolag hade större möjlighet att få teckna avtal med de stora transportbolagen. I dag skyller man på att danskarna varit så snabba på digitalisering, när problemet är att Sverige varit för långsamma. Om inte ägarna ser det, då har man problem.

Även med facit i hand så var det rätt med sammanslagningen?

– Ja. Men man kan ju inte ha 1000 människor anställda som man inte behöver. Varför har man inte anpassat verksamheten?

Landar i Sydafrika

I dag landar Maud Olofsson och maken Rolf i Sydafrika – ett land som hon besökt ett 30-tal gånger.

Hon ska på uppdrag av Wallenbergstiftelsen delta i rundabordet-samtal på ett forskningsinstitut i Stellenbosch i västra Kapprovinsen, fem mil öster om Kapstaden.

Humaniora möter samhällsvetenskap. Forskare möter politiker. Författare möter superekonomer. Och syftet är att göra världen till en bättre plats.

Årets tema: mobil hälsa. Hur kan mobiltelefoner hjälpa oss att skapa en bättre hälso- och sjukvård i de allra fattigaste områdena i världen?

Maud Olofsson nämner mobilappen som ska hjälpa brännskadade i Sydafrikas fattiga kåkstäder. Genom att posta en bild på skadan ska läkare på distans kunna ge snabba råd. En annan app ska hjälpa den som drabbats av malaria. En tredje handlar om kostråd till blivande mödrar.

– Det blir fantastiska samtal, och det är så intressant.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag