Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maud Olofsson gör comeback i valrörelsen – som debattör

Tidigare centerledaren Maud Olofsson är mycket kritisk till regeringens förslag om vinstförbud. Foto: OLLE SPORRONG
Maud Olofsson anklagar Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson för att driva en politik som bygger på allt till alla. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tidigare Centerledaren Maud Olofsson, 62, gör nu comeback i politiken – som debattör. 

Och hon slår hårt mot Stefan Löfvens regering och finansminister Magdalena Andersson. 

– Det är inte långsiktigt hållbart att driva en politik som hela tiden bygger på allt till alla. Pengarna räcker inte till, säger hon inför kvällens utfrågning i Expressens direktsända politikprogram "Bara Politik". 

Den tidigare partiledaren och näringsministern Maud Olofsson är numera ordförande i bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita och sitter i Svenskt Näringslivs styrelse. Det är i den rollen som hon nu gör comeback i politiken. 

Enligt Maud Olofsson står Sverige i dag dåligt rustat när lågkonjunkturen kommer. 

– Det finansiella sparandet har minskat under mandatperioden, vi har minusränta och samtidigt handlar hela den politiska debatten om en lång lista med nya utgifter. Det är mycket oroande. 

Maud Olofsson anklagar Stefan Löfven

Maud Olofsson, som på onsdagskvällen frågas ut i Expressens politikprogram "Bara Politik", anklagar Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson för att driva en politik som bygger på allt till alla. 

Maud Olofsson anklagar Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson för att driva en politik som bygger på allt till alla. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Jag tycker att vi har alldeles för mycket av slösaktighet och en skev syn på skattebetalarnas pengar. Det är ju inte regeringens eller Magdalena Anderssons pengar – det är ju skattebetalarnas pengar. Det känns ibland som att dem saknas respekt för det, säger hon. 

– Fler i jobb ger mer skatteintäkter och bättre välfärd. Det borde vara huvuduppgiften.

”Djupt orolig för vad vinstförbud kan innebära”

Maud Olofsson förespråkar samtidigt en ny skatteuppgörelse över blockgränsen, med syftet att sänka det generella skattetrycket: 

– Vi måste uppmuntra företagsamhet och risktagande och sluta straffbeskatta anställningar. Att företag överväger att flytta huvudkontoren från Sverige och att nyföretagandet minskar är en skarp varningssignal.

Samtidigt är hon mycket kritisk till regeringens förslag om vinstförbud. 

– Jag är djupt orolig för vad vinstförbud kan innebära för många äldre på privata äldreboenden och barn som går i friskolor. Det kan få ödesdigra konsekvenser för den fria företagsamheten i Sverige och för välfärden. Sanningen är att vi inte kommer att klara av välfärden utan valfrihet.