Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maud Olofsson avslöjar Reinfeldt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ALLIANS(O)VÄNNER. Förre centerledaren Maud Olofsson beskriver i sin bok "Jag är den jag är" spelet bakom och konflikterna med Fredrik Reinfeldts alliansregering.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Här är boken som avslöjar Fredrik Reinfeldt, Göran Persson, Jan Björklund, Göran Hägglund, och en rad andra toppolitiker.

Förra centerledaren Maud Olofsson, 58, berättar i boken "Jag är den jag är" - bland annat med hjälp av hemliga dagboksanteckningar - för första gången öppet om maktspelet i Rosenbad och bråken inom regeringen.

- Jag berättar om hur det ser ut bakom kulisserna, säger Maud Olofsson.

Interna stridigheter och bråk har funnits mellan de fyra borgerliga partierna ända sedan alliansen bildades i Högfors i slutet av augusti 2004.

Centerpartiet och Folkpartiet är de som oftast haft svårast att komma överens.

Enligt Maud Olofsson har Jan Björklund flera gånger varit illojal mot alliansens energipolitiska överenskommelse. Hon hävdar bland annat att han och Folkpartiet aktivt motarbetat förnybar energi.

Nu berättar Maud Olofsson sanningen om konflikterna inom alliansen och de nuvarande partiledarna har all anledning att vara nervösa.

Höll slutna förhandlingar

I boken avslöjar Maud Olofsson hur statsminister Fredrik Reinfeldt, folkpartiledaren Jan Björklund och Kristdemokraternas Göran Hägglund agerat i slutna överläggningar och hemliga förhandlingar i regeringskansliet Rosenbad.

Under det så kallade Högforsmötet, hemma hos Maud Olofsson, i slutet av augusti 2004 bildades alliansen.

- Dagboksanteckningarna från det mötet finns med i boken, säger hon.

Efter valet 2006 samlades alliansens partiledare till regeringsförhandlingar. Ett givande och tagande, enligt Maud Olofsson.

De tuffa diskussionerna och förhandlingarna finns delvis återgivna i den förra centerledarens bok. Maud Olofsson ger sig också på den tidigare statsministern Göran Persson som i början av 2000-talet vid ett tillfälle frågade centerledaren:

- Har du problem med vikten, Maud?

I boken anklagas han för att ha använt manlig härskarteknik.

Manliga direktörer kritiseras

En rad manliga direktörer får också sina fiskar varma. Som näringsminister ansvarade Maud Olofsson bland annat för kärnkraftsfrågan, Saab, FRA och de statliga bolagen. I boken berättar hon om vad som verkligen hände när de uppmärksammades i medierna av olika anledningar.

Maud Olofsson lämnade uppdraget som partiledare för Centerpartiet i september 2011. Sedan dess har hon sammanställt och gått igenom sina anteckningar - och skrivit ner sådant hon varit med om.

- Jag skriver boken därför att jag tycker att också kvinnorna måste skriva sin historia. Bokvärlden är full av memoarer av alla män som gjort fantastiska saker men var är kvinnorna som gjort lika fantastiska insatser? säger Maud Olofsson.

- Vi har en skyldighet att ge våra söner och döttrar berättelserna om kvinnornas betydelse i historien. Annars har vi inga förebilder där vi ser att det är möjligt för kvinnor att ta ledarskap.

Det svåraste i arbetet med boken var att välja bort olika historier, hävdar hon.

- Under alla mina år så har jag fått vara med om så mycket intressant och haft så många fantastiska möten att jag skulle verkligen vilja berätta mer. Men det får jag ta i nästa bok.

I "Jag är den jag är" berättar Maud Olofsson bland annat om sin uppväxt och om hur det politiska engagemanget startade och utvecklades. Hon beskriver också utmaningarna som mötte henne i rollen som partiledare och minister.

- Jag hoppas att jag kan nå ut till en bred allmänhet, inte bara Politikersverige, om hur livet som kvinnlig politiker är. Att man blir lite nyfiken på vad vi gör. Hur ser det ut bakom kulisserna, vilka funderingar har man i min roll, vilka svåra avvägningar måste man göra när man tar beslut - och vilka risker tar man?

- Jag tror att många är lite nyfiken på politikerlivet och vill veta hur det fungerar. Jag hoppas kunna ge en del svar men också en del råd om hur man jobbar som kvinna i manliga miljöer.

Rådgivare till Clinton

Maud Olofsson blev efter partiledarskapet rådgivare till USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton i en grupp som diskuterar kvinnors ledarskap och entreprenörskap. Och nästa vecka är hon med och arrangerar "Women up Sweden", en ledarskapsutbildning för kvinnliga ledare.

- Syftet är att öka deras möjligheter att ta det yttersta ledarskapet framöver, säger Maud Olofsson.

Bland de kvinnliga ledare som utsetts till mentorer i projektet finns förra S-ledaren Mona Sahlin, Företagarnas vd Elisabeth Thand-Ringqvist och tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson.

Expressen har sökt förra statsministern Göran Persson.

Om boken

Maud Olofssons bok "Jag är den jag är" ges ut av Wahlström & Widstrand och släpps i februari. Medförfattare är Catharina Håkansson.

Foto: Foto: Sven Lindwall

Maud Olofsson skriver att Jan Björklund flera gånger varit illojal mot alliansens energipolitik.

Foto: Foto: Sven Lindwall

Göran Hägglund ska, enligt Maud Olofsson, ha agerat i slutna och hemliga förhandlingar med allianskollegerna.

Foto: Foto: Roger Vikström

Göran Persson ska enligt boken ha frågat Centerledaren om hon har ”problem med vikten”.

Tidigare strider inom alliansen

Kärnkraften

Expressen avslöjar den 9 februari 2009 att Jan Björklund pressar Maud Olofsson att köra över stora delar av sin riksdagsgrupp när det gäller alliansens nya kärnkraftspolitik.

Klimatbråket

Expressen den 17 november 2009 om hur Fredrik Reinfeldt ifrågasätts inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn och riksdagspolitiker på både sidor av blockgränsen kräver att Maud Olofsson reder ut röran runt sina uttalanden om Vattenfall. Till kritikerna hör Folkpartiets Karin Pilsäter.

Inre strider

Efter valet 2010 skakas regeringen av inre stridigheter. Expressen skrev den 28 september 2010 om ministerposter, den frostiga relationen till Miljöpartiet och synen på Sverigedemokraterna.

Olofssons kritik mot Reinfeldt

Regeringen skakas av ett internt bråk mellan Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson där hon förklarar Centerpartiets problem med att Moderaterna breder ut sig för mycket. I Expressen den 29 januari 2011.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.