BESTÄMD. Maud Olofsson stänger dörren för nya punkter till höstens proposition. Foto: SVEN LINDWALL
BESTÄMD. Maud Olofsson stänger dörren för nya punkter till höstens proposition.  Foto: SVEN LINDWALL

Maud kör över sitt eget parti

Publicerad
Uppdaterad
Maud Olofsson har lyssnat färdigt på oppositionen i centerpartiet. Nu stänger hon dörren för fler uppgörelser om FRA - ett besked som skakar de interna kritikerna. - De har fått in just de förändringarna som de har efterfrågat, säger centerledaren.
I går gav försvarsminister Sten Tolgfors ett tydligt besked till Expressen: det blir inga fler integritetsstärkande inslag i höstens tilläggsproposition än de kompletteringar som redan presenterats.
Nu ansluter Maud Olofsson till den linjen.
- Vi har kommit överens om de här tio punkterna, och det står vi fast vid. De tio punkterna gäller, säger centerledaren när Expressen träffar henne på regeringens sommarfika i Rosenbad.


Stänger dörren

Därmed stänger också hon dörren för tunga centerpartister som Stockholmsledaren Per Ankersjö och riksdagsmannen Fredrick Federley, som arbetar med att lägga fram fler punkter till höstens proposition.
Men kritikerna nöjer sig inte med det beskedet.
- Det är olyckligt. Jag delar inte hennes åsikt, att vi har fått vad vi vill för att känna oss nöjda, säger Per Ankersjö.
Han vill nu träffa någon i partiledningen för att höra vad de har att säga.
- Än så länge har vi inte fört fram några konkreta krav. Men man vill ju inte få en sådan respons när vi väl gör det, säger han.
Fredrick Federley har precis kommit hem från en resa till Kazakstan och blir förvånad över både försvarsministerns och Maud Olofssons ovilja att diskutera frågan.
- Vi förväntar oss ett samtal med departementet, något annat har vi inte hört. Om inte, så kan de väl höra av sig och säga att nu stänger vi dörren och det förs inga mer diskussioner, säger han.

Finns hopp

Men mitt i mörkret för FRA-kritikerna finns det ett litet ljus. Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte fullt lika kategorisk som sina allianskollegor om tilläggspropositionen.
- Vi beskriver saker som vi vill göra, men de måste också faktiskt utformas. Det arbetet är inte färdigt än, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag