Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maud kör över sitt eget parti

BESTÄMD. Maud Olofsson stänger dörren för nya punkter till höstens proposition.
Foto: SVEN LINDWALL
Maud Olofsson har lyssnat färdigt på oppositionen i centerpartiet. Nu stänger hon dörren för fler uppgörelser om FRA - ett besked som skakar de interna kritikerna. - De har fått in just de förändringarna som de har efterfrågat, säger centerledaren.

FAKTA

Tilläggen som FRA-kritikerna redan fått igenom
Datainspektionen ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv fram till kontrollstationen 2011. En referensgrupp knyts till datainspektionen.
Även en parlamentarisk integritetskommitté ska följa verksamheten under samma period. Kommittén ska kunna utse ett integritetsskyddsombud.
En ny domstolsliknande nämnd ska pröva tillstånden för signalspaning. Nämnden ska också fatta beslut om det finns skäl att spana på en viss person. Regeringen måste dessutom ta hänsyn till integriteten när den fattar beslut om inriktningen av signalspaningen.

I går gav försvarsminister Sten Tolgfors ett tydligt besked till Expressen: det blir inga fler integritetsstärkande inslag i höstens tilläggsproposition än de kompletteringar som redan presenterats.
Nu ansluter Maud Olofsson till den linjen.
- Vi har kommit överens om de här tio punkterna, och det står vi fast vid. De tio punkterna gäller, säger centerledaren när Expressen träffar henne på regeringens sommarfika i Rosenbad.


Stänger dörren

Därmed stänger också hon dörren för tunga centerpartister som Stockholmsledaren Per Ankersjö och riksdagsmannen Fredrick Federley, som arbetar med att lägga fram fler punkter till höstens proposition.
Men kritikerna nöjer sig inte med det beskedet.
- Det är olyckligt. Jag delar inte hennes åsikt, att vi har fått vad vi vill för att känna oss nöjda, säger Per Ankersjö.
Han vill nu träffa någon i partiledningen för att höra vad de har att säga.
- Än så länge har vi inte fört fram några konkreta krav. Men man vill ju inte få en sådan respons när vi väl gör det, säger han.
Fredrick Federley har precis kommit hem från en resa till Kazakstan och blir förvånad över både försvarsministerns och Maud Olofssons ovilja att diskutera frågan.
- Vi förväntar oss ett samtal med departementet, något annat har vi inte hört. Om inte, så kan de väl höra av sig och säga att nu stänger vi dörren och det förs inga mer diskussioner, säger han.

Finns hopp

Men mitt i mörkret för FRA-kritikerna finns det ett litet ljus. Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte fullt lika kategorisk som sina allianskollegor om tilläggspropositionen.
- Vi beskriver saker som vi vill göra, men de måste också faktiskt utformas. Det arbetet är inte färdigt än, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.