Maud föredrar Hillary Clinton

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Maud Olofsson håller inte med Fredrik Reinfeldt. 

Centerledaren vill ha en kvinna som USA:s president. 

- Jag skulle gärna se en kvinna och då är förstås Hillary Clinton min kandidat, säger centerledaren Maud Olofsson. 

Även Gudrun Schyman stöder Hillary Clinton. 

- Det är väldigt viktigt att vi får en kvinna på den positionen.

- Men jag oroas av att hon, liksom Barack Obama har så starka protektionistiska inslag. Det skulle kunna leda till ståltullar och annat som skulle få mycket besvärliga konsekvenser för svensk industri.

 Mot det ställer hon republikanen John McCain som är mer frihandelsvänlig och som bejakar styrmedel för miljöomställning. Hon är dock kritisk till McCains stöd för Irakkriget, till hans abortmotsånd och krav på höjda försvarsanslag.

 - Jag är glad för att jag slipper rösta. Det skulle behövas en liberal kandidat, säger hon.

Ohly stöder Moore

 Vänsterpartiets ledare Lars Ohly stöder egentligen socialistpartiets kandidat Bryan Moore i det amerikanska presidentvalet.

 - No more war – Bryan Moore. Det tycker jag är en bra slogan. Men han har inte en chans, får kanske några promille. Men av de valbara kandidaterna stöder jag självklart en demokrat före en republikan. Och jag tycker att Hillary Clinton har ett tydligare rättvisetänkande än Barack Obama, säger Ohly till TT.

 Han syftar framför allt på förslaget att genomföra en sjukvårdsreform i USA.

 - Som president tror jag att hon skulle ha en chans att göra det, och det vore den största välfärdsreformen någonsin i USA. Men att välja mellan Barack Obama och Hillary Clinton är ungefär som att välja mellan Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt, säger Lars Ohly.

Schyman vill ha en kvinna

 Hans föregångare Gudrun Schyman stöder också Hillary Clinton.

 - Det är väldigt viktigt att vi får en kvinna på den positionen. Det har ett starkt värde att visa att kvinnor kan inneha samma positioner som män, säger hon till TT.

 Någon större skillnad i politik mellan demokraternas kandidater har hon inte upptäckt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.