Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

"Maud bör ha en vice partiledare"

Publicerad
Uppdaterad
Maud Olofsson bör få en vice partiledare vid sin sida.
Det föreslår Centerpartiets valanalysgrupp som ett led i att vända partiet sjunkande opinionssiffror.
Men Maud Olofsson är kritisk mot förslaget.
- Jag tror de allra flesta uppskattar det jag gör, säger hon till TT.
I dag fredag presenterade Centerpartiets valanalysgrupp sina förslag till partistyrelsen. I rapporten finns inga krav på att partiledaren Maud Olofsson ska avgå, däremot föreslås en vice partiledare.

Inte imponerad

Men Olofsson är inte imponerad över det förslaget.
Hon påpekar för TT att hon var med och avskaffade den posten på 1990-talet för att ersätta den med ett verkställande utskott, så att partiledningen skulle breddas.
– Jag tror de allra flesta uppskattar det jag gör, att jag gör ett bra arbete som partiordförande, att jag gör ett bra arbete i regeringen. Och det är naturligtvis också så att man önskar att jag ska vara mer partiledare. Det har jag möjlighet att vara nu, när jag har en annan arbetssituation, säger Olofsson med hänvisning till att hon inte längre ansvarar för de statliga bolagen i regeringen.
På frågan om hon ställer upp till omval på partistämman i höst svarar hon så här:
– Det är ingen fråga än, säger Olofsson.
Centerledaren Maud Olofsson tycker dock att rapporten överlag är bra.

M för dominanta

Valanalysgruppen anser bland annat att Moderaternas ställning i alliansen har blivit för dominant.
Även Maud Olofsson tycker att Reinfeldt och Moderaterna bör lämna mer utrymme åt de mindre allianspartierna.
– Jag möter det rätt mycket ute nu. Inte bara i mitt eget parti utan i andra också, att Moderaterna breder ut sig och att de inte är tillräckligt generösa och har en tillåtande attityd. Jag möter de kommentarerna ute i landet och ute i partiet, säger Olofsson.
Hon fortsätter:
– Jag tror att det nu är lika viktigt för Fredrik Reinfeldt att ha en generös attityd, därför att ska alliansen överleva 2014 så bygger det på att alla tre övriga partierna FP, C och KD också får bra valresultat. Det måste ligga också i moderaternas intresse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag