Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Maud backar efter kritiken mot M

Publicerad
Uppdaterad
Carl Bildt och Anders Borg slår nu tillbaka mot Maud Olofsson - efter henne anklagelse att Moderaterna breder ut sig för mycket på bekostnad av Centern.
- Det är inte vi som bestämmer i valet, säger Borg.
- Det är väljarnas fel, säger Bildt.
Dagen efter att Maud Olofsson kommenterat Centerns valanalys och lyft fram att "Moderaterna breder ut sig för mycket" var frågan fortfarande infekterad i Davos.
Hennes anklagelse kom samma dag som Fredrik Reinfeldt skulle sola sig i glansen av svensk krishantering och berätta om hur Sverige blivit en snabbväxande "tigerekonomi".
När Expressen frågade Reinfeldt om Olofssons slutsats på fredagen svarade han med att det är "tack vare Moderaterna som Sverige har en alliansregering".
Utrikesminister Carl Bildt ger nu Reinfeldt sitt stöd:
- Moderaterna är större och det är väljarnas fel. Det är ju inte förbjudet att vara framgångsrik, säger han.

"Fyra jämlika politiker"

- I regeringsarbetet finns det en stor generositet. Avgörande beslut fattas av de fyra partiledarna och där tror jag inte att man sitter och räknar mandat utan där är det fyra jämställda och jämlika politiker som fattar beslut, fortsätter Bildt.
Finansminister Anders Borg tycker inte heller att Moderaterna breder ut sig för mycket.
- Det här samarbetet har fungerat väl, säger Borg.
- Det viktigast av våra erfarenheter inom Moderaterna under förnyelsefasen var att vi själva förnyade oss. Man måste vara beredd att ompröva sin politik och se till att man är relevant, fortsätter finansministern.

Kritik från ungcentern

Nu får Maud Olofsson också kritik från det egna partiet. Magnus Andersson, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, delar inte hennes analys.
- Våra problem är inte Moderaternas fel. Centerpartiets problem är Centerpartiets problem. Vi har under den här mandatperioden bara fokuserat på att försvara ingångna överenskommelser och inte pratat om våra egna idéer, säger han.

"Ansvaret är vårt"

I ett mejl till Expressen förklarar Maud Olofsson hur hon ser på saken. Och nu har hon ett betydligt mer ödmjuk attityd mot Moderaterna än för bara några dagar sedan.
"Ansvaret för Centerpartiets valresultat är vårt, och ingen annans. Därför är måste vi nu fortsätta vårt förnyelsearbete. I alliansen är det viktigt att vi står fast vid devisen alla ska vinna alla ska bidra, vilket vi är överens om. Det är bra för alla fyra partier i samarbetet", skriver hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag