Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattis lovar Sverige hjälp vid ryskt angrepp

"Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad", säger USA:s försvarsminister James Mattis enligt DN.Foto: REX/SHUTTERSTOCK
USA:s försvarsminister James Mattis lovar sin svenske kollega Peter Hultqvist militär hjälp om Ryssland angriper Sverige.Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT

USA:s försvarsminister James Mattis lovar Sverige militär hjälp i händelse av ett ryskt angrepp. Det beskedet fick försvarsminister Peter Hultqvist vid mötet i Washington.

– Vi kommer att stå vid Sveriges och alla andra demokratiers sida. Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad, säger Mattis, enligt Dagens Nyheter.

Hotet från Ryssland har växt sig allt starkare under senare tid. Fler och fler röster höjs för att Sverige bör gå med i försvarssamarbetet Nato.

Men Sverige kan räkna med hjälp från USA om den ryske presidenten Vladimir Putin skulle inleda en attack. Det lugnande budskapet fick Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist när han träffade USA:s försvarsminister James Mattis i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon under torsdagskvällen svensk tid.

USA stöttar Sverige militärt mot Ryssland

– Nato existerar framför allt för att bevara stabiliteten i Europa. Alla från Moskva till Bryssel vet att Nato är en helt defensiv organisation. Jag är övertygad om att vi just nu kan bevara freden medan vi arbetar på att öka respekten för internationell lag, säger Mattis till DN innan han utvecklar sitt svar ytterligare.

USA:s försvarsminister James Mattis lovar sin svenske kollega Peter Hultqvist militär hjälp om Ryssland angriper Sverige.Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT

– Amerika kommer inte att överge sina allierade och partners. Vi kommer att stå vid Sveriges och alla andra demokratiers sida. Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad.

Svenske försvarsministern nöjd

Med ett sådant tydligt och rakt besked kunde Peter Hultqvist inte vara annat än väldigt nöjd efter mötet med Mattis i USA.

– Det är en fortsättning på det besked som vicepresident Joe Biden tidigare har gett. Jag tycker naturligtvis att det är mycket tillfredsställande att man gör den här typen av markering, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

I höst samarbetar Sverige och USA i den gemensamma militärövningen Aurora på Gotland. USA kommer att skicka 1 000 militärer till den svenska ön i höst. Det berättade den amerikanske armégeneralen David Perkins då han inspekterade övningsplatsen i april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.