"Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad", säger USA:s försvarsminister James Mattis enligt DN. Foto: REX/SHUTTERSTOCK"Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad", säger USA:s försvarsminister James Mattis enligt DN. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
"Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad", säger USA:s försvarsminister James Mattis enligt DN. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
USA:s försvarsminister James Mattis lovar sin svenske kollega Peter Hultqvist militär hjälp om Ryssland angriper Sverige. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TTUSA:s försvarsminister James Mattis lovar sin svenske kollega Peter Hultqvist militär hjälp om Ryssland angriper Sverige. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT
USA:s försvarsminister James Mattis lovar sin svenske kollega Peter Hultqvist militär hjälp om Ryssland angriper Sverige. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT

Mattis lovar Sverige hjälp vid ryskt angrepp

Publicerad

USA:s försvarsminister James Mattis lovar Sverige militär hjälp i händelse av ett ryskt angrepp. Det beskedet fick försvarsminister Peter Hultqvist vid mötet i Washington.

– Vi kommer att stå vid Sveriges och alla andra demokratiers sida. Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad, säger Mattis, enligt Dagens Nyheter.

Hotet från Ryssland har växt sig allt starkare under senare tid. Fler och fler röster höjs för att Sverige bör gå med i försvarssamarbetet Nato.

Men Sverige kan räkna med hjälp från USA om den ryske presidenten Vladimir Putin skulle inleda en attack. Det lugnande budskapet fick Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist när han träffade USA:s försvarsminister James Mattis i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon under torsdagskvällen svensk tid.

USA stöttar Sverige militärt mot Ryssland

– Nato existerar framför allt för att bevara stabiliteten i Europa. Alla från Moskva till Bryssel vet att Nato är en helt defensiv organisation. Jag är övertygad om att vi just nu kan bevara freden medan vi arbetar på att öka respekten för internationell lag, säger Mattis till DN innan han utvecklar sitt svar ytterligare.

USA:s försvarsminister James Mattis lovar sin svenske kollega Peter Hultqvist militär hjälp om Ryssland angriper Sverige.Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT

– Amerika kommer inte att överge sina allierade och partners. Vi kommer att stå vid Sveriges och alla andra demokratiers sida. Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad.

Svenske försvarsministern nöjd

Med ett sådant tydligt och rakt besked kunde Peter Hultqvist inte vara annat än väldigt nöjd efter mötet med Mattis i USA.

– Det är en fortsättning på det besked som vicepresident Joe Biden tidigare har gett. Jag tycker naturligtvis att det är mycket tillfredsställande att man gör den här typen av markering, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

I höst samarbetar Sverige och USA i den gemensamma militärövningen Aurora på Gotland. USA kommer att skicka 1 000 militärer till den svenska ön i höst. Det berättade den amerikanske armégeneralen David Perkins då han inspekterade övningsplatsen i april.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag