Mattias Kressmark, 44, är en av initiativtagarna bakom Palmemordsarkivet, en relativt löst sammansatt grupp på cirka 150 privatpersoner som begär ut delar av Palme-utredningen som de finner intressanta. Dokumenten sammanställs sedan i ett digitalt arkiv, som vem som helst kan ta del av. När handlingarna begärs ut från polisen är de första nio sidorna gratis, därefter kostar varje sida två kronor.
– Vi tycker att det är synd att polisen tar betalt för det för vi tycker att det borde finnas allmänt tillgängligt så att fler personer kan söka lösningar och samband i det material som finns, säger Mattias Kressmark, som samordnar arkivet.
”Polisen maskar för mycket”
Hela utredningen uppskattas kosta cirka en miljon kronor att begära ut i sin helhet. Gruppen som begär ut har totalt fått in 50 000 kronor i donationer, och har begärt ut ungefär 2,5 procent av materialet hittills. Hur lång tid det kommer ta innan de fått ut hela är svårt att uppskatta, menar Kressmark.
– Det gick väldigt fort i början, men det vi märkt är att polisen maskar och granskar de här dokumenten mycket mer noggrant. I vissa fall får vi dokument som bara är svarta sidor. Det är mindre bra tycker vi, förstås, säger han.
– Jag tror att vi kanske aldrig blir färdiga med hela materialet, men allt material är heller inte intressant.
Borde utreda Palmemordet igen
Innehållet i handlingar diskuteras sedan flitigt i diverse Palmemords-forum, bland annat ett med 1700 medlemmar där Kressmark deltar. Han säger att delar av det de begärt ut inte varit kända innan. Ett exempel är promemorior med två säkerhetspoliser som presenterar sina teorier.
Samtidigt argumenterar delar av gruppen för att polisens utredning borde återupptas. Nu senast i en debattartikel i Dagens nyheter.
– Vi tycker att det är synd att privatspanare och privatpersoner ska driva det här arbetet, det borde polisen göra, säger Kressmark.