Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias offentliggör Palmeutredningen

Här lämnar åklagare Krister Petersson det historiska beskedet om Palmemordet – pekar ut Skandiamannen Stig Engström. Klippet är från den omtalade presskonferensen i juni förra året.
”En del av oss tror att lösningen finns i materialet, en del tror att lösningen inte finns eftersom polisen inte fått tillgång till vissa delar”, säger Mattias Kressmark.
Foto: Privat

Palmeutredningen håller successivt på att begäras ut av en löst sammansatt grupp privatpersoner – och publiceras sedan i ett digitalt arkiv.

Men polisen börjar sätta krokben.

– Nu maskar de mycket mer, ibland får man bara en svart sida, säger Mattias Kressmark, en av initiativtagarna till Palmemordsarkivet.

Mattias Kressmark, 44, är en av initiativtagarna bakom Palmemordsarkivet, en relativt löst sammansatt grupp på cirka 150 privatpersoner som begär ut delar av Palme-utredningen som de finner intressanta. Dokumenten sammanställs sedan i ett digitalt arkiv, som vem som helst kan ta del av. När handlingarna begärs ut från polisen är de första nio sidorna gratis, därefter kostar varje sida två kronor.

– Vi tycker att det är synd att polisen tar betalt för det för vi tycker att det borde finnas allmänt tillgängligt så att fler personer kan söka lösningar och samband i det material som finns, säger Mattias Kressmark, som samordnar arkivet.

”Polisen maskar för mycket”

Hela utredningen uppskattas kosta cirka en miljon kronor att begära ut i sin helhet. Gruppen som begär ut har totalt fått in 50 000 kronor i donationer, och har begärt ut ungefär 2,5 procent av materialet hittills. Hur lång tid det kommer ta innan de fått ut hela är svårt att uppskatta, menar Kressmark.

– Det gick väldigt fort i början, men det vi märkt är att polisen maskar och granskar de här dokumenten mycket mer noggrant. I vissa fall får vi dokument som bara är svarta sidor. Det är mindre bra tycker vi, förstås, säger han.

– Jag tror att vi kanske aldrig blir färdiga med hela materialet, men allt material är heller inte intressant.

Borde utreda Palmemordet igen

Innehållet i handlingar diskuteras sedan flitigt i diverse Palmemords-forum, bland annat ett med 1700 medlemmar där Kressmark deltar. Han säger att delar av det de begärt ut inte varit kända innan. Ett exempel är promemorior med två säkerhetspoliser som presenterar sina teorier.

Samtidigt argumenterar delar av gruppen för att polisens utredning borde återupptas. Nu senast i en debattartikel i Dagens nyheter. 

– Vi tycker att det är synd att privatspanare och privatpersoner ska driva det här arbetet, det borde polisen göra, säger Kressmark.

Palmeexpertens kritik mot utredningen: "Inte trovärdigt alls"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.